Conflictul dintre Polonia și UE evidențiază o mare problemă. Hartmann: Uităm un aspect esențial. Constituția europeană a fost respinsă în 2005

Polonia și UE se află în conflict deschis după ce Varșovia a adoptat unele pachete legislative care au adus modificări în domeniul justiției, dar și în zona societății civile. Guvernul de la Varșovia e acuzat că încalcă drepturile omului și libertatea presei.

Situația a escaladat luna trecută când Curtea Constituțională a Poloniei a adoptat o decizie care afirmă primatul dreptului polonez asupra dreptului european. Decizia e una istorică și a produs un cutremur la nivelul blocului european.

Această decizie, emisă într-un caz introdus de guvernul populist naţionalist polonez, ar putea ameninţa finanţarea Poloniei de către UE şi e considerată de opoziția poloneză, precum și de unii experți ca fiind o posibilă primă etapă către ieșirea Poloniei din UE. Guvernul de la Varșovia pe de altă parte a dat asigurări că nu intenționează acest lucru.

În cadrul emisiunii Geostrategica de la DefenseRomania, analistul de politică externă H.D. Hartmann a discutat despre o altă controversă la nivelul UE: Construirea de către Bruxelles a unei armate europene, decizie criticată în cadrul NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie.

H.D. Hartmann a identificat câteva puncte esențiale de care se lovește un asemenea program. În primul rând, pe cât de simplu pare, un lucru trecut cu vederea, e că UE nu poate acționa precum un stat, lucru care face teribil de greu implementarea unei structuri de apărare care să acționeze precum o armată convențională.

„O armată europeană impune existența unei linii de comandă. Iar linia de comandă e dată de o structură oficială care înseamnă statul. Statul european care nu există”, a precizat H.D. Hartmann, care a amintit de conflictul dintre Polonie și UE și de decizia Varșoviei potrivit căreia anumite articole din tratatele europene sunt incompatibile cu Constituția țării.

„Ce soldat european, în numele cărei entități europene va putea lupta? Și cum e stabilit inamicul? 

E o opțiune absolut normală pentru Europa să aibă o armată europeană, problema e că nu există stat european”, a conchis H.D. Hartmann care a amintit că în 2005 Constituția europeană a fost respinsă prin referendum.

În 2005 Parlamentul European a votat o rezoluţie care sprijinea Constituţia europeană, iar 10 state au anunțat un referendum pentru adoptarea ei. Proiectul a fost abandonat după ce Constituția europeană a fost respinsă la urne în Franța și Olanda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel