CONFLICT Marea Britanie-Franța. Avertismente și TENSIUNI din cauza zonei de pescuit, după BREXIT

Armistițiu post-Brexit în criza pescuitului. Londra salută amânarea aplicării sancţiunilor de către Franţa. Sursa: Pixabay
Armistițiu post-Brexit în criza pescuitului. Londra salută amânarea aplicării sancţiunilor de către Franţa. Sursa: Pixabay

Escaladează conflictul şi tensiunile pe zona de pescuit dintre Marea Britanie şi Franţa, după Brexit. 

O ambarcaţiune de pescuit britanică ce opera în apropierea portului francez Le Havre a fost preluată de către autorităţile franceze, a anunţat joi, pe Twitter, ministrul francez pentru afaceri maritime Annick Girardin, potrivit Reuters. Ministerul pentru Afaceri Maritime francez lansase mai multe avertismente către două ambarcaţiuni britanice care pescuiau în apropierea portului Le Havre, a declarat joi dimineaţă guvernul de la Paris, în contextul în care relaţiile cu Londra sunt tensionate în legătură cu aranjamentele post-Brexit, scrie Agerpres.

Listă de sancţiuni de pe 2 noiembrie 



Franţa a emis miercuri o listă de sancţiuni care ar putea intra în vigoare pe 2 noiembrie cu excepţia cazului în care diferendul cu Londra legat de pescuit va fi soluţionat. O a doua listă de sancţiuni pe care Parisul o pregăteşte ar putea afecta livrările de energie către Regatul Unit.

Autorităţile franceze şi-ar putea intensifica controalele frontaliere şi sanitare asupra mărfurilor provenite din Regatul Unit şi ar putea să nu permită accesul ambarcaţiunilor de pescuit britanice în porturile sale, potrivit unei declaraţii comune a ministerelor franceze pentru afaceri maritime şi afaceri europene.

Parisul a acuzat Regatul Unit că nu şi-a respectat angajamentele după ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană şi a denunţat mai ales solicitarea Londrei de a renegocia protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere. Acest protocol vizează menţinerea integrităţii pieţei unice europene. 

Dezastru după Brexit 

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) este o „catastrofă" pentru cetăţenii britanici, care acum regretă decizia, afirmă comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, într-un interviu acordat postului BFMTV.

„Este o catastrofă economică, experţii spun acest lucru, este grav şi oamenii regretă. Urmăriţi ce se întâmplă cu aprovizionarea magazinelor, urmăriţi situaţia de la staţiile de carburanţi, ce se întâmplă cu lipsa de personal medical, cu lipsa de şoferi de camioane, problemele din sectorul construcţiilor. Este un dezastru ce se întâmplă în prezent", a afirmat Thierry Breton.

„Britanicii pot visa că vor avea din nou prosperitate, dar acum vor să revină, deoarece nu mai au personal medical, nu mai au şoferi de camioane", a subliniat comisarul UE pentru Piaţa Internă, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel