Comunitatea Democrațiilor a prelungit cu un an mandatul Președinției române

Foto. Guvernul României
Foto. Guvernul României

Președinția română a Comunității Democrațiilor a fost prelungită cu un an, până în septembrie 2022.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută extinderea cu încă un an a mandatului Președinției române a Comunității Democrațiilor. Decizia a fost luată în mod unanim de către  statele membre ale Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor (CoD) la 17 mai 2021. Astfel, extinderea mandatului Președinției române a organizației, exercitat în perioada septembrie 2019 – septembrie 2021, se va face până în luna septembrie 2022.

Prelungirea mandatului României survine în condiții excepționale și are loc în contextul necesității asigurării continuității și gestionării eficiente a activității CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul și formatul unora dintre activitățile organizației.

Prelungirea mandatului României la conducerea CoD a fost salutată de Secretarul General al CoD, Thomas Garret, și reconfirmă succesul mandatului și viziunii României în fruntea acestui for, pentru consolidarea și promovarea valorilor democratice globale.  În cadrul mandatului său extins, România va continua să promoveze importanța respectării Principiilor Declarației de la Varșovia, documentul fondator al CoD, precum și a cadrului oferit de Declarația de la București (http://www.mae.ro/node/52946 ) din iunie 2020. Totodată, România va promova în continuare principale obiective asumate la conducerea CoD, inter alia, promovarea democrației pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea și dezvoltarea durabilă, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, precum și relația dintre procesele democratice și tehnologia informației, dar și teme ca rolul egalității de șanse în procesele democratice și cooperarea cu societatea civilă.

Bogdan Aurescu, reacție

 

„România a preluat Președinția Comunității Democrațiilor într-un moment simbolic al istoriei sale, la 30 de ani de la revenirea în comunitatea de valori căreia îi aparținea de drept și în mod natural – familia democrațiilor. Continuarea exercitării Președinției române în cadrul acestui prestigios for multilateral, care promovează principiile și practicile fundamentale ale democrației în lume, reprezintă o confirmare a rezultatelor notabile ale mandatului de doi ani exercitat deja de România, începând cu 15 septembrie 2019, precum și recunoașterea credibilității și angajamentului autentic al României în plan internațional pentru sprijinirea statului de drept, a normelor de drept internațional și a drepturilor și libertăților fundamentale. Avem convingerea deplină că ‘sistemele democratice, prin respectul pentru drepturile omului, capacitățile instituționale, transparență și încredere, oferă și cel mai bun cadru pentru depășirea situațiilor de criză, inclusiv cea generată de pandemie’, așa cum statuează Declarația de la București din 26 iunie 2020 (http://www.mae.ro/node/52946), adoptată la Conferința Aniversară pe care am găzduit-o anul trecut pentru marcarea a 20 de ani de la adoptarea Declarației de la Varșovia și înființarea Comunității Democrațiilor. Astfel, România este pregătită să întreprindă, în continuare, demersurile necesare pentru realizarea de progrese pe linia priorităților de agendă stabilite la preluarea mandatului acestui for interguvernamental.

Vom continua activitatea intensă pentru promovarea valorilor democratice, precum și acțiunile susținute în vederea dinamizării și eficientizării eforturilor comunității internaționale pentru consolidarea sistemelor democratice, inclusiv prin  împărtășirea expertizei noastre și prin sprijinul acordat altor țări aflate pe calea tranziției către democrație sau care încearcă să-și consolideze instituțiile și practicile democratice.

Pregătirea celei de-a zecea reuniuni ministeriale a Comunității Democrațiilor, precum și a celei de a doua ediții a Forumului Tinerilor din cadrul Comunității Democrațiilor, care vor avea loc la New York, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, în luna septembrie 2021, ne oferă prilejul de a face un prim bilanț al rezultatelor mandatului României la acest for și de a proiecta obiectivele și acțiunile prioritare în anul ce urmează.

Aceste acțiuni consecvente vor fi reflectate în consolidarea pe mai departe a comunității de valori și de principii cu partenerii like-minded, inclusiv prin acordarea de sprijin activ pentru organizarea Summitului Global al Democrațiilor anunțat de Președintele american Joseph Biden pentru finalul anului 2021 sau începutul anului următor”, a precizat ministrul Bogdan Aurescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel