Comitetul Espoo: Bulgaria și România, notificate în problema Kozlodui

Bulgaria și România au fost notificate de Comitetul Espoo în problema Kozlodui după plângerea transmisă de ARC

În problema centralei nucleare de la Kozlodui, Bulgaria și România au fost notificate de către Comitetul de Implementare al Convenției Espoo să transmită informații referitoare la extinderea licențelor de funcționare ale reactoarelor 5 și 6, ca urmare unei petițiii înaintate de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC), prin av. Lucian Săuleanu, searată într-un comunicat de presă primit la redacție.

”Comitetul de Implementare al Convenției Espoo a informat vineri, 12 aprilie 2019, ONG-ul craiovean că, la a 44-a sesiune a Comitetului, care a avut loc la Geneva între 12 și 15 martie a.c., membrii prezenți au analizat informațiile transmise de ARC în anul 2018 cu privire la centrala nucleară din Bulgaria. În petiția adresată de ARC, președintele asociației, av. Lucian Săuleanu, a invocat mai multe nelegalități care au fost săvârșite în cadrul procedurii, precum lipsa derulării unei evaluări de impact asupra mediului în context transfrontalier, așa cum prevede Convenția Espoo, privind prelungirea duratei de viață a reactoarelor nucleare de la Kozlodui de către statul bulgar”, se arată în document.

Autoritățile bulgare au considerat că este „improbabil ca efectul în context transfrontieră să fie unul semnificativ", deși distanța de granița cu România este de numai 4 kilometri, iar reactoarele 5 și 6 au deja o vechime de 30 de ani și vor funcționa încă atât ca urmare a extinderii licenței.

Comitetul de Implementare a Convenției Espoo a transmis solicitări de informații și clarificări atât Bulgariei, cât și României, care trebuie să ofere un răspuns până la data de 1 iunie 2019. În luna septembrie 2019, subiectul va fi abordat din nou de către Comitet.”

Informații detaliate privind discutarea problemei de către Comitetul pentru Implementarea Convenției Espoo și întrebările transmise României și Bulgariei pot fi găsite în raportul oficial al ședinței, accesând următorul link: http://www.unece.org/index.php?id=50458.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel