Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Comisia parlamentară SIPA, în vizită la arhivă

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA vor vizita, miercuri după-amiază, această arhivă şi nu vor avea nicio restricţie având în vedere calitatea de senatori sau deputaţi, a informat preşedintele comisiei, Şerban Nicolae.

"E vorba de o regulă valabilă pentru orice persoană care a solicitat accesul într-o zonă care este clasificată ca zonă de securitate în sensul în care faci dovada calităţii oficiale în care soliciţi accesul, că ai un angajament de confidenţialitate, în sensul că ţi s-au adus la cunoştinţă normele incidente, faptul că ai o serie întreagă de restricţii în ceea ce priveşte accesul, vizionarea unor documente, fotocopierea, scoaterea lor, deteriorare, modificare, distrugere şamd şi că ţi-ai luat angajamentul că nu vei divulga informaţii. Ar fi profund anormal să transformăm o zonă de securitate într-un soi de bibliotecă publică în care oricine vine şi ia informaţii şi eventual le foloseşte. (...) Corespondenţa dintre Parlament şi Ministerul Justiţiei şi ANP s-a efectuat deja şi ni s-a transmis că nu există niciun fel de restricţie ca parlamentari. (...) Ar fi aberant şi absolut inacceptabil să ni se se interzică accesul la informaţii din spaţiul public", a spus Şerban Nicolae, la finalul şedinţei comisiei.

El şi-a exprimat speranţa ca, în viitor, publicul să aibă acces la arhivă, la informaţiile care nu pot afecta viaţa privată a vreunei persoane.

A explicat că scopul anchetei este de a stabili dacă în contextul desfiinţării SIPA informaţiile stocate 'au fost folosite pentru a exercita acte de presiune'. 'Dacă în contextul desfiinţării acestei instituţii, înainte sau după, informaţiile stocate, strânse de-a lungul timpului la acest fond documentar au fost folosite pentru a exercita acte de presiune, de constrângere faţă de principalii actori ai actului de Justiţie din România. Judecătorii şi procurorii, în primul rând, ca magistraţi direct implicaţi, sunt interesaţi să ştie dacă actul de Justiţie a fost vătămat, dacă justiţiabilii au avut sau nu parte de acte de injustiţie cu ocazia unor acţiuni în sistemul judiciar românesc. (...) Să vedem dacă a existat o formă de poliţie politică, dacă s-a constituit un fond documentar şi de informaţii în legătură cu judecători, procurori, grefieri, personal auxiliar, demnitari, cu orice alte persoane de interes, în sensul prejudicierii actului de Justiţie. În sensul de a folosi asemenea informaţii pentru a determina judecători, procurori, politicieni, personal din sistemul judiciar românesc să facă sau să nu facă ceva în legătură cu serviciul, să deturneze actul de Justiţie, să producă eventuale acte de corupţie, acte de persecuţie şamd. Dacă aşa ceva s-a întâmplat în România, lucrurile trebuie lămurite, în principal, pentru a nu se repeta şi, în secundar, pentru ca cei vinovaţi să poată fi traşi la răspundere', a susţinut Şerban Nicolae.

[citeste si]

Senatorul PSD a spus că doreşte să afle de ce în interiorul arhivei se află un aparat de copiere. 'Nici acum nu s-a lămurit de ce s-a dus acolo un aparat de copiere, din moment ce era în discuţie doar o inventariere a documentelor, o clasificare pe categorii, o sistematizare a arhivei aşa cum s-ar face la orice depozit de documente. (...) Aş vrea să ştiu şi eu cine a decis şi care ar fi fost justificarea. Prima suspiciune ar fi că cine a avut acces în interior ar fi putut să copieze documente, să sustragă în felul ăsta informaţii fără ca cineva să observe că s-a umblat la ele pentru că documentele originale rămâneau pe loc', a punctat Şerban Nicolae, potrivit Agerpres. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.22
YesMy