Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Comisia Europeană: Sistemul cotelor de zahăr, eliminat după 50 de ani

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Cel din urmă sistem de cote agricole existent, care gestionează producția de zahăr în Uniunea Europeană, va fi eliminat la 30 septembrie 2017, după aproape 50 de ani, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE) publicat vineri.

Decizia de a pune capăt cotelor de zahăr acum a fost luată de comun acord de Parlamentul European și statele membre în cadrul reformei din 2013 a politicii agricole comune (PAC), în urma unui amplu proces de reformă și restructurare inițiat în 2006.

Între anii 2006 și 2010, sectorul zahărului a fost restructurat profund cu un sprijin de 5,4 miliarde de euro. În consecință, sectorul a putut să se pregătească temeinic pentru acest moment, iar productivitatea a crescut substanțial în ultimii ani. Sfârșitul sistemului cotelor le oferă producătorilor posibilitatea de a-și adapta producția la oportunitățile comerciale reale, în special prin sondarea unor noi piețe de export. Eliminarea cotelor simplifică totodată în mod semnificativ actuala gestionare a politicilor și sarcina administrativă existentă pentru operatori, cultivatori și comercianți.

[citeste si]

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: "Sfârșitul sistemului cotelor reprezintă un punct de cotitură important pentru sectorul nostru, european, al zahărului și marchează o altă etapă însemnată din orientarea către piață a politicii agricole comune. Producătorii vor avea acum posibilitatea de a-și extinde schimburile comerciale pe piețe internaționale, iar cu sprijinul adecvat în materie de politici din partea Comisiei Europene — cum este Observatorul pieței zahărului, care furnizează informații prompte și relevante despre piață — ei ar trebui să dispună de toate posibilitățile care să le asigure reușita. Sunt convins că, din momentul în care a fost hotărâtă data la care vor lua sfârșit cotele de zahăr, industria și-a asigurat o poziție favorabilă care să-i permită să beneficieze de oportunitățile pe care le prezintă eliminarea acestor cote".

Sectorul zahărului din UE va fi sprijinit în continuare, prin diverse măsuri din cadrul politicii agricole comune, astfel încât acesta să facă față unor perturbări neașteptate de pe piață. Printre acestea se numără un tarif la import substanțial al UE (în afara acordurilor comerciale preferențiale) și posibilitatea de a oferi sprijin pentru depozitarea privată și măsuri de criză care să permită Comisiei să ia măsuri în cazul unor crize grave ale pieței implicând creșterea sau scăderea bruscă a prețurilor pieței. Este disponibil și sprijinul pentru venit destinat fermierilor sub forma plăților directe, inclusiv posibilitatea statelor membre ale UE de a acorda așa-numitul sprijin cuplat facultativ pentru sectoarele aflate în dificultate, printre care și producția de sfeclă de zahăr.

După eliminarea cotelor, se menține posibilitatea de a negocia colectiv, în contractele încheiate între producătorii de sfeclă și prelucrătorii de zahăr din UE, condiții de repartizare a valorii.

Comisia Europeană a ameliorat, de asemenea, transparența pe piața zahărului, anticipând sfârșitul sistemului cotelor. Un nou Observator al pieței zahărului furnizează analize și statistici pe termen scurt cu privire la piața zahărului, precum și analize și perspective care să-i ajute pe fermieri și pe prelucrători să își administreze întreprinderile în mod mai eficace.

Sistemul cotelor de zahăr a fost introdus în 1968, odată cu primele reguli din cadrul PAC referitoare la zahăr și cu un preț de sprijin pentru producători fixat la un nivel semnificativ mai mare decât prețul de pe piața mondială. Decizia de a elimina sistemul cotelor de zahăr a fost luată de statele membre în 2006.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.24
YesMy