Comisia Europeană: România trebuie să evite vreun regres în domeniul justiției

Lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent, profesionist, sunt de o importanţă primordială şi acum este crucial pentru România să evite vreun regres faţă de progresele obţinute, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Comisiei. 

Acesta a spus că, în acest context, Comisia Europeană urmărește îndeaproape şi cu îngrijorare reformele judiciare şi ale codurilor penale în România. "Vom examina compatibilitatea legislaţiei (româneşti n.red) cu normele relevante ale UE în domeniul legislaţiei penale şi cooperării poliţieneşti şi a standardelor internaţionale", a mai spus oficialul european.

Reacţia executivului european survine în urma întrevederii pe care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut-o în ziua anterioară la Bruxelles cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Acesta din urmă a fost informat de oficialul român cu privire la activităţile recente din parlamentul român, respectiv reformele judiciare şi ale codurilor penale, menţionează purtătorul de cuvânt comunitar.

"Noi, precum şi alţi parteneri internaţionali şi state membre ale UE, am subliniat în mod repetat că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent, profesionist, este de o importanţă primordială", subliniază el.

Tăriceanu şi Timmermans au discutat şi despre stadiul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Acest mecanism are la bază patru obiective, stabilite de la început, care nu s-au schimbat de atunci şi încă nu au fost îndeplinite. În ianuarie 2017, Comisia a transmis 12 recomandări practice pentru a ajuta România să îndeplinească obiectivele în vederea închiderii MCV. Din nefericire, progresele legate de aceste recomandări nu sunt încă suficiente şi chestiuni anterior închise au fost redeschise. Prim-vicepreşedintele (Timmermans) i-a amintit preşedintelui (Senatului român) Tăriceanu că pentru România este acum crucial să-şi intensifice eforturile şi să evite vreun regres faţă de progresele obţinute", a conchis purtătorul de cuvânt al CE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel