Comisia Europeană nu abandonează Italia. Condiții pentru dialog

Comisia rămâne deschisă dialogului, pentru că trebuie găsită o soluţie într-un cadru comun, a afirmat comisarul european Pierre Moscovici, legat de proiectul de buget al Italiei.

După ce guvernul de la Roma s-a arăta dispus să-şi modifice bugetul pentru 2019, pentru a evita un conflict cu Bruxellesul, Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, a dat asigurări marţi că mâna Comisiei Europene rămâne întinsă pentru Italia. 'Mâna rămâne întinsă', a afirmat comisarul european în timpul unei conferinţe de presă la Paris, incluzând bugetul italian printre 'incertitudinile' ce planează asupra creşterii economice, alături de tensiunile comerciale şi de Brexit.

'Comisia rămâne deschisă dialogului, pentru că trebuie găsită o soluţie într-un cadru comun. Iar acest cadru comun este zona euro', ale cărei 'reguli nu sunt nici rigide, nici stupide, ele sunt flexibile', a afirmat Moscovici. 'Schimbări (în bugetul Italiei) sunt posibile şi sunt necesare', a mai insistat Moscovici, într-o aluzie implicită la declaraţiile făcute cu o zi înainte de vicepremierul italian Luigi Di Maio, care s-a declarat deschis unui deficit mai puţin crescut în proiectul său de buget.

Bugetul Italiei pe 2019, respins

Comisia Europeană a respins, miercurea trecută, bugetul Italiei pe 2019 deoarece contravine reglementărilor fiscale ale UE. Tot în acea zi, Comisia Europeană a lansat o procedură pentru deficit excesiv împotriva Italiei. Procedura poate duce în final la sancţiuni financiare echivalente cu 0,2% din PIB, adică aproximativ 3,4 miliarde euro. Principala îngrijorare a Bruxellesului este programul anti-austeritate demarat de noua coaliţie populistă formată din Liga (extremă dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem).

Prognozele de creştere ale Guvernului Italiei sunt considerate mult prea optimiste (1,5% în 2019 faţă de 1% cât estimează majoritatea observatorilor, printre care şi Fondul Monetar Internaţional), ceea ce ar putea creşte şi mai mult deficitul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel