Comisia Europeană: Noi reglementări pentru giganţii internetului împotriva manipulărilor electorale online

Comisia Europeană ar putea adopta reglementări pentru marile platforme de internet, precum Google, Twitter şi Facebook, în urma unor noi campanii de dezinformare şi tentative de manipulare constatate la recentele alegeri pentru Parlamentul European, transmite AFP.

Această situaţie arată că sunt necesare măsuri suplimentare atât 'din partea statelor membre, cât mai ales a platformelor Facebook, Google şi Twitter', a declarat comisarul european pentru securitate, Julian King, pentru ediţia duminicală a cotidianului Die Welt.

Până acum, Comisia Europeană a optat pentru un demers voluntar din partea platformelor de internet pentru evitarea campaniilor de dezinformare.

Comisia vrea acum să examineze dacă trebuie să se treacă la măsuri de reglementare. Subiectul manipulării pe internet va fi pe agenda viitorului summit UE peste două săptămâni. Anul trecut, executivul european a convenit 'un cod de conduită' cu platformele de internet în ce priveşte publicitatea electorală online. 

Programe de boți


Potrivit comisarului King, măsurile introduse în martie de Facebook şi Google nu au fost suficiente însă în campania pentru alegerile europarlamentare de la sfârşitul luni mai.

Pe baza unui raport recent al Institutului pentru Dialogul Strategic (ISD), King s-a declarat preocupat de faptul că noi actori online au profitat de lipsa cadrului legal pe internet pentru a încerca să influenţeze scrutinul.

În Spania, de pildă, a fost descoperită o reţea coordonată de conturi de Twitter care, 'cu ajutorul unei combinaţii de boţi (programe informatice care trimit automat mesaje, n.red.) şi de conturi false, a reuşit ca mesajele anti-islam' să fie printre cele cu cele mai multe 'share'-uri, 'pentru a creşte sprijinul în favoarea partidului de extremă dreapta Vox', a precizat comisarul european pentru securitate.

Situaţii similare au fost constatate şi în alte ţări, comisarul King citând mai ales cazurile Austriei, României, Letoniei, Italiei, Franţei şi Marii Britanii.

Peste tot, cu ajutorul acestor instrumente, obiectivul 'este de a răspândi ideea unei mari conspiraţii care încearcă să-i reducă la tăcere pe protestatari', a explicat el.

Vezi și: Scandal SUA - Huawei. Facebook anunţă măsuri care îi afectează pe utilizatorii de Huawei 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel