Ungaria, pedepsită de Comisia Europeană. Se lansează mecanismul de suspendare a fondurilor

Fotografie cu rol ilustrativ creată de Monstera, de la Pexels
Fotografie cu rol ilustrativ creată de Monstera, de la Pexels

Comisia Europeană a lansat mecanismul de condiționalitate pentru suspendarea fondurilor Uniunii direcționate către Ungaria, în fața încălcărilor repetate ale statului de drept al țării.

Anunțul vine de la vicepreședintele Comisiei, Hellenic Margaritis Schinas, care mai anunță că colegiul comisarilor europeni reunit la Bruxelles l-a autorizat pe comisarul pentru buget, Johannes Hahn, să trimită o notificare oficială la Budapesta, potrivit Euronews.

Sunt 40 de miliarde de euro, care urmează să fie trimise până în 2027. Budapesta se află de ani de zile în atenția Comisiei din cauza suprimării libertății presei, a controlului excesiv al judecătorilor, a legilor care dăunează politicilor și drepturile civile, dar și din cauza discriminării minorităţilor.

Viktor Orban a definit măsura drept ”nedreaptă și care vizează favorizarea stângii țării”

Este prima dată când mecanismul este activat, dar și Polonia ar putea ajunge acum în vizorul Comisiei.

Procedura în cauză face posibilă suspendarea plăților directe către o țară atunci când încălcările statului de drept produc efecte negative asupra bugetului comunitar.

După transmiterea scrisorilor de notificare către statele în cauză, se propune tăierea fondurilor europene care trebuie deci aprobate de guvernele europene ”cu majoritate calificată”, adică 55% din statele membre. 

2. -imagine fara descriere- (viktor-orban_34992600.jpg)

Viktor Orban amenință cu ieșirea Ungariei din Uniunea Europeană

Premierul ungar, Viktor Orban, a făcut sâmbătă o aluzie la posibilitatea ca ţara sa să părăsească Uniunea Europeană, fiind pentru prima dată când evocă o astfel de posibilitate, relatează  Agerpres, citând DPA.

Uniunea Europeană duce "un război sfânt, un jihad" sub sloganul statului de drept, a declarat politicianul naţionalist de dreapta în cadrul unui discurs în faţa susţinătorilor din Budapesta sâmbătă.

În acelaşi timp, el a cerut "toleranţă" din partea UE faţă de Ungaria. În caz contrar, a spus el, nu va fi posibil să se continue pe o cale comună.

Orban a vorbit cu câteva zile înainte de o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) privind noul mecanism al UE privind statul de drept. În cadrul acestui sistem, ţările care încalcă statul de drept ar putea pierde fonduri de la bugetul general al UE. Ungaria şi Polonia au depus o plângere împotriva acestui mecanism, care a fost adoptat în decembrie 2020. CEJ urmează să se pronunţe miercuri.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel