Comisia Europeană declanşează proceduri de infringement împotriva Ungariei şi a Poloniei după legile pe tema ideologiei LGBT+

Comisia Europeană declanşează proceduri de infringement împotriva Ungariei şi a Poloniei după legile pe tema ideologiei LGBT+
Comisia Europeană declanşează proceduri de infringement împotriva Ungariei şi a Poloniei după legile pe tema ideologiei LGBT+

Comisia Europeană a anunţat joi că a declanşat proceduri de infringement împotriva Ungariei, în legătură cu legea ungară care interzice 'promovarea' în rândul minorilor a homosexualităţii, şi contra Poloniei, pentru 'zonele fără ideologie LGBT' decretate de anumite comunităţi locale, transmite AFP. 

Executivul UE, care denunţă caracterul discriminatoriu al respectivelor măsuri faţă de persoanele LGBT+, a explicat că a trimis celor două state câte o scrisoare oficială de punere în întârziere. Este vorba despre prima etapă a unei proceduri ce poate duce la sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), iar apoi la sancţiuni financiare.

Budapesta şi Varşovia au la dispoziţie două luni pentru a răspunde

'Egalitatea şi respectarea demnităţii şi a drepturilor omului sunt valori fundamentale ale UE, consacrate de Articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene. Comisia va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a apăra aceste valori', subliniază executivul UE într-un comunicat. Ungaria a adoptat la 15 iunie o lege care interzice 'reprezentarea sau promovarea' în rândul minorilor a homosexualităţii sau a schimbării de sex.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat drept o 'ruşine' această lege, intrată în vigoare săptămâna trecută, însă guvernul ungar a respins criticile şi cererile executivului european. În Polonia, o sută de comunităţi locale au adoptat din 2019 o rezoluţie 'anti-ideologia LGBT' sau o 'cartă a drepturilor familiilor'.

Comunităţile respective reprezintă o treime din teritoriul Poloniei şi sunt situate în principal în estul şi sud-estul ţării, zone cu puternică tradiţie catolică. Aceste decizii au condus deja Comisia Europeană în iulie 2020 să priveze de subvenţii în cadrul unui program de înfrăţire unele dintre aceste municipalităţi. În primul său discurs în Parlamentul European cu privire la starea Uniunii, susţinut în septembrie 2020, Ursula von der Leyen a criticat aceste 'zone fără umanitate' care 'nu îşi au locul' în UE, notează Agerpres.

Ungaria a calificat drept 'o ruşine' comentariile preşedintei Comisiei Europene

Ungaria a calificat drept 'o ruşine' comentariile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre legea care interzice 'promovarea' homosexualităţii în rândul minorilor, în contextul în care Budapesta se confruntă cu un val de critici, relatează AFP. 

'Declaraţia preşedintei Comisiei Europene este o ruşine', a repetat de trei ori guvernul de la Budapesta într-un comunicat, reluând astfel o afirmaţie a şefei executivului european, care a criticat anterior legea recent adoptată de parlamentul ungar. Comentariile Ursulei von der Leyen 'se bazează pe acuzaţii false', a transmis guvernul premierului ungar suveranist Viktor Orban.

Legea care interzice 'promovarea' homosexualităţii printre minori 'protejează drepturile copiilor, garantează drepturile părinţilor şi nu se aplică orientării sexuale a celor de peste 18 ani: prin urmare, nu conţine elemente discriminatorii', susţine Budapesta. Guvernul ungar denunţă 'o opinie politică părtinitoare, fără ca în prealabil să se fi desfăşurat o anchetă imparţială'. Legea prevede că 'pornografia şi conţinuturile care reprezintă sexualitatea sau promovează deviaţia identităţii de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor sub 18 ani' (Citește știrea aici).

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy