Comisia Europeană dă în judecată Polonia pentru crearea unui organism care investighează influența Rusiei în politica poloneză

Bruxelles-ul se teme că noua lege ar putea fi folosită pentru a viza politicienii de opoziție în perioada premergătoare alegerilor generale din Polonia, care vor avea loc la sfârșitul acestui an.

Comisia Europeană a lansat o acțiune în justiție împotriva Poloniei, din cauza unei legi extrem de controversate care instituie un comitet special pentru investigarea cazurilor de așa-numită „influență rusă” în interiorul țării, conform Euronews.

„Colegiul (Comisarilor) a fost de acord să demareze o procedură de încălcare prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere în legătură cu noua lege privind comitetul de stat pentru examinarea influenței ruse”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene. 

O scrisoare de punere în întârziere este primul pas al unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar, care poate ajunge la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) dacă abaterea nu este în cele din urmă remediată. CEJ poate impune amenzi zilnice unui stat membru care refuză să se conformeze hotărârilor sale, așa cum a fost cazul Poloniei în trecut.

În centrul prezentului diferend se află o nouă lege care înființează o comisie cu atribuții asemănătoare procurorului pentru a organiza audieri cu privire la funcționarii publici și companiile care sunt suspectate că au acționat în „detrimentul intereselor” Poloniei între anii 2007 și 2022.

Sancțiunile potențiale, denumite în lege „măsuri de remediere”, includ interdicția de a deține o autorizație de securitate, o funcție care implică gestionarea fondurilor publice sau o licență de arme.

Interdicțiile ar putea dura până la 10 ani.

Îngrijorări la nivelul SUA și UE

Guvernul polonez, condus de PiS, spune că acel comitet este necesar pentru a consolida „coeziunea și securitatea internă” a țării în lumina invaziei Rusiei în Ucraina.

„Amploarea influenței Rusiei asupra funcționării Republicii Polone nu este încă pe deplin explorată”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului pentru Euronews săptămâna trecută, insistând că respectivul comitet „nu va avea puterea de a priva pe nimeni de drepturile sale publice”.

La scurt timp după ce președintele Andrzej Duda a semnat legea, săptămâna trecută, atât Comisia Europeană, cât și Departamentul de Stat al SUA au emis declarații critice, exprimând îngrijorări serioase cu privire la consecințele legislației asupra democrației poloneze.

Bruxelles-ul și Washingtonul se tem că respectiva comisie ar putea fi folosită pentru a viza politicieni în perioada premergătoare alegerilor generale din țară, care vor avea loc în această toamnă, și să priveze candidații de dreptul la un proces echitabil.

Criticii au condamnat legea ca fiind anticonstituțională pentru că, în opinia lor, încalcă separarea puterilor prin combinarea competențelor executivului, legislativului și judiciar într-un singur organism. Definiția „influenței ruse” este, de asemenea, analizată pentru că este prea vagă și largă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel