Comisia Europeană, decizie privind România şi Austria

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită avize motivate Austriei şi României pentru neîndeplinirea obligaţiei de a pune în aplicare normele UE în materie de protecţie consulară, se arată într-un comunicat de presă.

Cetăţenii UE au dreptul de a solicita ajutor din partea ambasadei sau a consulatului altei ţări din UE dacă se află în situaţia de a avea nevoie de consiliere sau asistenţă într-o ţară din afara UE unde nu există o ambasadă sau un consulat al propriei ţări.

Directiva (UE) 2015/637 a Consiliului stabileşte norme cu privire la situaţiile şi modalităţile prin care cetăţenii UE aflaţi într-o ţară din afara UE au dreptul de a solicita asistenţă din partea ambasadelor sau consulatelor altor state membre ale UE, cu privire la modul în care statele membre ale UE ar trebui să îşi coordoneze asistenţa şi să acopere costurile aferente. În aprilie 2015, statele membre au convenit să transpună directiva în legislaţia naţională până la 1 mai 2018.

Deoarece Austria şi România nu au transpus normele UE în legislaţia naţională, Comisia a trimis autorităţilor respective, în iulie 2018, scrisori de punere în întârziere. Ambele ţări au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile corespunzătoare. În caz contrar, cazurile pot fi înaintate Curţii de Justiţie a UE, a mai precizat Comisia.

În acelaşi timp, Comisia îşi închide cazul împotriva Greciei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel