Comisia Europeană avertizează România cu privire la modificările codurilor penale

Comisia Europeană a reacționat față de modificările codurilor penale propuse în Parlament. Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a declarat, joi, că executivul european va urmări foarte atent amendamentele la codurile penale aflate în Parlament, pentru a se asigura că nu va exista un atac la adresa justiţiei din România.

"Comisia Europeană nu este în poziţia de a comenta cazuri individuale (...) Ceea ce dorim este ca justiţia să poată funcţiona în mod independent. Ce observăm este că justiţia în România nu poate, aparent, să aibă acces la toate nivelurile guvernamentale", a spus Frans Timmermans, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European privind situaţia din România.

Oficialul european a precizat că se afla chiar în România în ziua în care DNA a anunțat începerea urmăririi penale în cazul premierului Victor Ponta.

Prim-vicepreşedintele a reamintit că, aşa cum a arătat şi ultimul raport MCV, "România a făcut progrese considerabile în eforturile sale de consolidare a statului de drept şi în lupta anticorupţie, dar se pune întrebarea dacă aceste eforturi sunt sustenabile".

Vezi și: PSD a renunțat la modificările din Codul Penal și Codul de Procedură Penală, după amenințările lui Gabriel Oprea

"Este nevoie în continuare de eforturi, vom fi foarte fermi - am spus asta în mod public tuturor politicienilor cu care m-am întâlnit atât din Guvern, cât şi din Parlament. CE va fi foarte atentă în monitorizarea separarării puterilor în stat în România. Acţiunile Parlamentului, oricare ar fi acestea, nu trebuie să ducă la limitarea independenţei justiţiei", a declarat Frans Timmermans.

El a avertizat că, dacă există amendamente care ar trebui să fie discutate cu factori din sistemul judiciar, acest lucru trebuie făcut.

Totodată, el a spus că a vorbit cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi le-a trimis şi scrisori, în care le-a semnalat că executivul comunitar va fi foarte atent, pentru a fi sigur că nu există un atac la adresa justiţiei.

"După ce am vorbit cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu preşedintele Senatului, le-am scris, spunându-le foarte clar că CE va analiza orice amendament pentru a vedea dacă aceste amendamente limitează puterile şi independenţa justiţiei. Înţeleg că, urmare a scrisorilor mele şi a discuţiilor cu ambii preşedinţi, unele amendamente sunt încă examinate, nu au fost supuse la vot. Vom urmări foarte atent asta pentru a fi siguri că nu va exista un atac la adresa justiţiei", a conchis Frans Timmermans, citat de Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel