Comisia Europeană, ajutor de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Comisia Europeană anunţă că va ajuta Republica Moldova cu un fond de redresare de 600 de milioane de euro în granturi şi investiţii. 

"Finanţarea va fi mobilizată pe următorii trei ani pentru a promova investiţii pentru o revenire sustenabilă după criza COVID-19 din această ţară", a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă. 

"Republica Moldova se află la o răscruce de rumuri. Planul de Redresare al Uniunii Europene constituie un efort fără precedent pentru a ajuta această ţară să îşi revină, dar şi să aibă o agendă de reforme ambiţioase, în interesul cetăţenilor. Nu în ultimul rând, planul arată cât de puternică este alianţa noastră, dar şi solidaritatea în lupta împotriva efectelor pandemiei", a declarat Ursula Von Der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. 

„Prin acest ambițios plan de redresare economică vrem să stimulăm redresarea socio-economică pe termen lung și să dezvăluim potențialul economic neexploatat al Moldovei în beneficiul cetățenilor săi. Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și forța de muncă. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiției și luptei împotriva corupției”, a spus şi comisarul pentru extindere, Oliver Varhelyi.

Planul este construit pe cinci piloni:  managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajabilitate; reforma statului de drept și a justiției.

Republica Moldova, ajutată deja cu peste 127 milioane euro 

De la startul pandemiei, Uniunea Europeană şi-a arătat solidaritatea faţă de partenerii extracomunitari. În Republica Moldova au fost trimişi deja peste 127 milioane de euro sub formă de granturi de sprijin bilateral, pentru a ajuta ţara să treacă peste şocul iniţial al pandemiei în 2020. 

Şi România a ajutat Republica Moldova în 2021, prin oferirea de echipamente medicale, dar şi de doze de vaccin.

Ajutorul se înscrie în linia acţiunii constante a României în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19 şi este acordat în implementarea pachetului de sprijin din partea României, prezentat public de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chişinău, la 29 decembrie 2020.

Totodată, vizita reprezintă o ocazie de a reconfirma relaţia specială dintre cele două state, precum şi de a asigura cetăţenii Republicii Moldova că România rămâne un partener solid, care îşi menţine şi onorează în mod constant angajamentele asumate. Printre temele de discuţii aflate pe agenda întrevederilor se numără stadiul relaţiei bilaterale, proiectele strategice bilaterale de interconectare, precum şi continuarea parcursului european al Republicii Moldova şi a procesului de reforme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel