Comisia de evaluare Schenghen ne verifică din nou aeroporturile

schengen
schengen

România va fi supusă în următoarele două zile unui nou test în procesul de aderare la Spaţiul Schengen, respectiv la o a şaptea vizită a experţilor Comisiei de evaluare. Este vorba despre o reevaluare pe frontierele aeriene, în contextul în care voci europene sunt sceptice privind aderarea în martie.

Vizita experţilor Schengen din perioada 15-17 noiembrie este singura reevaluare pe care aceştia au cerut-o în ceea ce priveşte procesul de aderare la Spaţiul Schengen. Experţii vor evalua stadiul modernizării aeroporturilor "Traian Vuia" din Timişoara şi "Henri Coandă" din Bucureşti-Otopeni. Pe lângă vizita la cele două aeroporturi, evaluatorii Schengen vor să viziteze şi cele două puncte de trecere a frontierei de la Moraviţa, judeţul Timişoara, respectiv cel rutier şi cel feroviar.

Experţii Schengen s-au declarat mulţumiţi în urma primelor patru vizite de evaluare şi nu au recomandat nicio reevaluare. Primele probleme au apărut după evaluarea frontierelor aeriene, în noiembrie 2009. La scurt timp după acea vizită, în februarie 2010, raportul de evaluare a fost trimis României. Experţii recomandau o reevaluare a infrastructurii aeroporturilor din Otopeni şi Traian Vuia.

Chiar săptămâna trecută, Franţa a confirmat că nu sunt întrunite condiţiile care asigură integritatea şi securitatea spaţiului Schengen pentru aderarea, în luna martie, a României şi Bulgariei şi că preferă să aştepte până la raportul Comisiei Europene din vara lui 2011.

Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, a recunoscut, în 12 noiembrie, că nu este sigură intrarea României în Schengen în martie 2011, menţionând  că riscul este să fim amânați cu câţiva ani. El a afirmat că este necesar un lobby foarte intens la toate nivelurile, inclusiv la nivelul parlamentar, care să susţină aderarea la termen, în martie 2011.

Citeşte şi:

Aeroportul Otopeni a fost reevaluat, urmează Aeroportul Timişoara

MAI se pregăteşte pentru misiunea de reevaluare a frontierelor aeriene Aeroportul Henri Coandă a fost certificat ca aeroport internaţional

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel