Comisarul pentru drepturile omului cere Rusiei explicații privitoare la acțiunile poliției contra protestatarilor

Comisarul pentru drepturile omului cere explicaţii Rusiei cu referire la acţiunile poliţiei contra protestatarilor.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a cerut Rusiei să dea explicaţii în legătură cu informaţiile conform cărora poliţia a făcut uz excesiv de forţă pentru a dispersa protestele anti-Kremlin şi a comis încălcări ale drepturilor omului, transmite Reuters.

Mai mult de 11.000 de persoane au fost reţinute de poliţie la protestele din ultimele săptămâni împotriva arestării şi încarcerării opozantului Aleksei Navalnâi, conform ONG-ului OVD-Info, care monitorizează arestările în timpul manifestaţiilor, scrie agerpres.ro. Potrivit comisarului Dunja Mijatovic, care citează cifrele furnizate de OVD-Info, numărul de persoane reţinute este fără precedent.

Scrisoare către ministrul de Interne



Într-o scrisoare trimisă ministrului rus de interne Vladimir Kolokolţev, datată 5 februarie şi publicată joi, ea îşi exprimă consternarea faţă de relatările despre agresiunile poliţiei, inclusiv atacarea a zeci de jurnalişti. Comisarul Consiliului Europei menţionează că mulţi dintre cei arestaţi s-au plâns de lipsa hranei şi apei potabile, a accesului la instalaţii sanitare, încălzire şi locuri de dormit adecvate, din cauza supraaglomerării, precum şi de interzicerea asistenţei juridice sau medicale.

„O astfel de situaţie, dacă se va confirma, echivalează cu tratamente inumane şi degradante şi ar trebui să înceteze imediat“, a arătat Dunja Mijatovic.

Kremlinul a negat represiunea şi a afirmat că orice presupus caz de brutalitate a poliţiei este verificat, dar că au existat mai multe cazuri de poliţişti atacaţi de protestatari decât invers.

Comisarul Consiliului Europei i-a cerut ministrului Kolokolţev să-şi folosească autoritatea pentru a pune capăt practicii de a aresta cetăţeni care îşi exercită dreptul la întrunire paşnică, şi a aduce menţinerea ordinii la demonstraţii în linie cu standardele drepturilor omului. Rusia se numără printre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, toate fiind semnatare ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, potrivit Publika.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel