Comisarul Carlos Moedas: Felicit România! Este un moment minunat

Comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, a felicitat, miercuri, preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene pentru acordul la care s-a ajuns în ceea ce priveşte programul-cadru pentru cercetare şi inovare pentru anii 2021-2027 - Orizont Europa.

„Aş dori să felicit România, să îl felicit pe colegul meu, Nicolae Hurduc, pentru că aţi reuşit să realizaţi ceva unic. Această preşedinţie a reuşit să ajungă la un acord pentru următorul program 'Orizont Europa' pentru ştiinţă. A fost o realizare foarte mare şi ştiu că s-a lucrat foarte mult la minister, la Reprezentanţa permanentă de la Bruxelles şi o să avem aproape cel mai mare program de cercetare de până acum. (...) Din punct de vedere istoric, acesta este un moment minunat. Veţi vedea că, în timpul preşedinţiei române, acest acord a fost unul dintre cele mai importante. Trebuie să vă spun că a fost greu să se convină asupra acestui program, a fost implicat Parlamentul, statele membre, iar preşedinţia a trebuit să caute o cale de înţelegere între toţi participanţii', a afirmat comisarul european, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, în urma reuniunii informale a miniştrilor Cercetării şi Inovării.

El a menţionat că 3 miliarde de euro se vor acorda ţărilor care au performanţe mai reduse în domeniul cercetării şi inovării. 'În Europa avem ţări care sunt foarte bune la cercetare şi inovare şi ţări care urcă pe această scară a excelenţei, dar în acest moment performanţele lor sunt reduse. Şi întrebarea este cum putem să ajutăm această a doua categorie, cum pot factorii politici să facă în aşa fel încât toate ţările să urce pe această scară a excelenţei. Iar preşedinţia română a pus aceste întrebări pe agendă. În parte, acordul la care s-a ajuns a fost tocmai fructul acestei intenţii - de a încerca să asigurăm un buget mai mare pentru ţările care au nevoie de sprijin. 3,3% din buget se acordă acestor ţări. Am convenit deocamdată asupra cadrului - încă nu ştim exact cifrele - dar e vorba de aproximativ 3 miliarde de euro. Până acum era vorba de un miliard de euro, deci se triplează suma pentru aceste ţări', a spus oficialul european.

Carlos Moedas a arătat că una dintre propunerile pentru viitor este ca finanţarea programelor de cercetare desfăşurate de oamenii de ştiinţă să se poată realiza şi din fondurile structurale, nu doar prin programul Orizont Europa, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel