Cometa ZTF devine tot mai strălucitoare și poate fi văzută cu ochiul liber. De ce au cometele 2 sau chiar 3 cozi / galerie foto

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Cometa ZTF va putea fi văzută cu ochiul liber în perioada următoare.

Pagina de Facebook AstroShow a postat un mesaj referitor la apropierea cometei ZTF de Pământ, care este prima din ultimii 50.000 de ani. În imaginile deja apărute în spațiul public, oamenii au observat la această cometă două, sau chiar trei cozi, iar cei de la AstroShow au explic și de ce se întâmplă așa: 

„Câte cozi are cometa ZTF?

Multe, ați putea spune, dacă vă uitați la imagini. Toate!, dacă vreți o glumă. Dar răspunsul e: cometele pot avea 2 cozi. Una de praf și a doua de gaz. Câteodată ele se mai sparg în cozi secundare, dar tot de praf și de gaz sunt.

De ce se vede o a treia coadă în fața cometei?

Ați putea crede că e o a treia coadă sau 'anti-coada', cum este ea denumită. Este de fapt o iluzie optică. Este aceeași coadă de praf, dar pentru o perioadă scurtă de timp, vedem cometa din unghiul potrivit, adică trecem prin planul orbitei pe care circulă cometa și pe care lasă praful sub formă de 'coadă'. Coada este tot în spatele cometei, dar din cauza unghiului și din cauza formei cozii (mai late, ca de evantai), vedem chiar în fața cometei un rest de coadă: anti-coada“, se precizează în mesajul postat pe pagină.

Cometa ZTF va putea fi văzută cu ochiul liber

Cometa ar putea deveni vizibilă ochiul liber în următoarele zile.

„Am trecut pe 22-23 ianuarie prin planul orbital al cometei ZTF și de aici imaginile cu cometa care seamănă cu sabia lui Cuza. De acum cometa se apropie de noi, a ajuns la magnitudine 6, dar tot prin binoclu și telescop se vede, așa că dacă aveți senin pe unde sunteți ieșiți la observații pentru că începe perioada în care se vede mai ușor, la ore rezonabile (19-22), până pe 5 sau chiar 11 februarie“, se mai arată în mesajul postat pe pagina de Facebook AstroShow.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel