Combatere propagandă Rusia. Dodon vrea blocarea proiectului legislativ

Igor Dodon
Igor Dodon

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a amenințat că va bloca inițiativa Partidului Democrat (PD) de a interzice retransmiterea programelor informative rusești în Republica Moldova, relatează miercuri presa de peste Prut.

La rândul său, Ministerul de Externe al Rusiei a denunțat "o blocadă informațională" din partea guvernului de la Chișinău, după ce liderul PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat marți înregistrarea în parlament a unui proiect de lege menit să combată propaganda rusă la televiziune, potrivit Deschide.md. "Acest fapt provoacă un sentiment de regret deoarece este vorba, în esență, despre o blocadă informațională a propriului popor" a declarat viceministrul de externe rus Grigori Karasin pentru RIA Novosti.

Conform unei analize a Deutsche Welle, proiectul democraților a luat multă lume prin surprindere, întrucât Plahotniuc însuși deține mai multe posturi TV și radio, inclusiv "Prime TV" (difuzat acum pe fosta frecvență a TVR1), cu acoperire națională, care retransmite "Pervîi kanal" din Rusia, post de televiziune utilizat de Kremlin pentru diseminarea propagandei rusești în tot spațiul ex-sovietic.

Ex-premierul Ion Sturza a încercat să explice de ce Plahotniuc a decis să lupte acum cu propaganda rusească. Potrivit lui, contractul de retransmisie dintre "Prime TV" din R. Moldova și "Pervîi kanal" din Rusia expiră la toamnă, iar rușii sunt deciși să nu-l mai prelungească. "Decât lui Dodon, mai bine nimănui", exclamă Sturza, dezvăluind că retransmiterea "Pervîi Kanal" ar urma să fie atribuită unui post de televiziune afiliat lui Igor Dodon, conform Report.md.

Ce va fi înlocuit

La rândul său, Plahotniuc a explicat că inițiativa democraților nu urmărește interzicerea emisiunilor de divertisment, ci doar a programelor de analiză și informative ruse retransmise în Republica Moldova. Acestea vor trebui înlocuite cu produse media autohtone.

"Este necesară eliminarea propagandei ruse transmise prin diverse posturi TV din afara țării. Este o realitate: Republica Moldova este vulnerabilă la campanii mediatice din exterior. Mă refer la câteva televiziuni din Rusia. Avem mai mult produs retransmis decât autohton, în special din Federația Rusă, deseori având caracter de defăimare împotriva țării noastre. Sunt informații false și volumul lor e uriaș. De asta nimeni nu le poate dezminți zi de zi", a menționat Plahotniuc, citat de Report.md.

Inițiativa lui Plahotniuc l-a înfuriat pe Dodon, care a declarat că va bloca proiectul. "Democrații vor să provoace Rusia la comanda Occidentului", a spus el. "Nu voi promulga o astfel de lege (...). Vreți sa ajungem la referendum? Haideți odată! Este un lucru principial. Proiectul va fi blocat!", a insistat Dodon.

Încă din 24 mai, șeful legislativului moldovean, Andrian Candu, afirmase că președintele Dodon va fi obligat să promulge o eventuală lege privind combaterea propagandei ruse, subliniind că "sunt proceduri prevăzute de Constituție și (subiectul) nu ține nicidecum de dorințele unor persoane", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel