Colecția fostei Prime Doamne a Filipinelor, distrusă de termite și mucegai

Legendara colecție a fostei Prime Doamne a Filipinelor, Imelda Marcos, abandonată în Palatul Prezidențial în 1986 și care include pantofi, haine, obiecte personale a fost grav afectată de termite, mucegai şi inundaţii.

După ce Imelda și soțul său, dictatorul Ferdinand Marcos, au părăsit statul filipinez în 1986, în urma unei revolte populare şi au plecat în exil, în Statele Unite, toate hainele, colecția de pantofi a fostei Prime Doamen, precum și mai multe obiecte personale au fost păstrate în Palatul din Manila şi, mai târziu, în Muzeu Naţional.

Celebra colecţie de pantofi a Imeldei, conţinând exemplare ale unor designeri celebri din Europa şi SUA, a fost expusă pentru puţin timp în palatul prezidenţial, care fusese deschis publicului, tocmai pentru a ilustra Occidentului luxul opulent în care se lăfăia familia prezidențială, în timp ce poporul filipinez mergea desculț.

În urmă cu doi ani, din cauza poziției palatului în apropierea apei care afecta colecția,  ea a fost mutată la Muzeul Național, însă fără succes, informează Associated Press.

Astfel, piese vestimentare ale fostului dictator filipinez, între care costume şi cămăşi, inclusiv colecţia de "barong"-uri tradiţionale, acele cămăşi transparente, cu broderie, pe care Ferdinand Marcos le-a purtat pe parcursul celor două decenii cât s-a aflat la putere, dar și cele ale soției sale, Imelda, inclusiv colecția ei de mii de pantofi, au ajuns obiecte de muzeu.

Luna trecută, personalul muzeului, care nu a avut habar de existenţa celor peste 150 de cutii de "relicve", a rămas uimit când au deschis încăperile inundate de furtunile tropicate. Curatorul muzeului, Orlando Abinion, a dus obiectele afectate în laboratorul instituţiei, pentru ca pagubele să fie limitate.

”Facem în prezent operaţiuni de conservare", a spus Abinion, care precizează că acestea vor dura câteva luni. "Am avut ghinion, pentru că Imelda a purtat unele dintre aceste lucruri la majoritatea evenimentelor oficiale, iar toate acetea ocupă un loc important în istoria noastră", a adăugat curatorul.

Din păcate, potrivit sursei citate, o pereche de pantofi Pierre Cardin ai fostei Prime Doamne erau mâncați de termite, în timp ce alte perechi erau roși și pătați de mucegai.

După câțiva ani, de la moartea lui Ferdinand Marcos în Hawaii, în 1989, Imelda şi copiii lor au revenit în Filipine, ea fiind acum membră a Camerei Reprezentanţilor, în noul Parlament.

Deși Imelda nu a făcut deocamdată niciun comentariu depre acest subiect, în trecut afirma că cea mai mare parte din colecţia ei de pantofi din străinătate nu este originală, în ciuda fascinației pe care a atras-o colecția ei de pantofi.

Potrivit sursei citate, aproximativ 765 de perechi de pantofi de mărci renumite, ca Gucci, Christian Dior, Ferragamo, Chanel, Prada sau Christian Jourdan au supravieţuit în întregime, fiind bine păstraţi în muzeu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel