Asistentul unui parlamentar european, arestat în Germania. Ar fi spionul Chinei: "Un atac la adresa democrației europene din interior"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Un presupus spion al Chinei a fost arestat în Germania.

Poliția germană a arestat un asistent al unui membru al Parlamentului European, suspectat de "un caz deosebit de grav" de spionaj în favoarea Chinei, au anunțat marți procurorii, părând să se refere la un angajat al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania, scrie Reuters.

Jian G. este acuzat că a furnizat serviciilor de informații chineze informații despre negocierile și deciziile din Parlamentul European, au precizat procurorii într-un comunicat.

Site-ul web al candidatului principal al AfD la alegerile europarlamentare, Maximilian Krah, îl menționează pe Jian Guo ca fiind unul dintre asistenții săi. G., care a locuit atât la Bruxelles, cât și în orașul Dresda din estul Germaniei, a spionat, de asemenea, personalități chineze din opoziție în Germania, au declarat procurorii. Autoritățile l-au arestat luni în Dresda și i-au percheziționat apartamentele.

"Un atac la adresa democrației europene din interior"

"El este acuzat de un caz deosebit de grav - de lucru pentru un serviciu secret străin", se arată în comunicat.

Ministrul de interne Nancy Faeser a declarat că, dacă acuzațiile sunt dovedite, atunci este vorba de "un atac la adresa democrației europene din interior".

"Oricine angajează un astfel de colaborator are, de asemenea, responsabilitatea pentru acest lucru", a spus ea, precizând că ancheta va fi exhaustivă.

"Se întâmplă o mulțime de minciuni"

Krah nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii. Anul trecut, el l-a apărat pe G. de acuzațiile de lobby pentru China, raportate de The European Conservative.

"Există o nouă poveste calomnioasă împotriva mea", a scris Krah pe platforma de socializare X în aprilie anul trecut. "Este vorba despre un membru al personalului născut în China: este cetățean german, membru AfD, a studiat la Dresda și vorbește fluent germana și engleza. Se întâmplă o mulțime de minciuni".

Un purtător de cuvânt al AFD a declarat că vestea arestării de luni a fost "foarte îngrijorătoare". "Partidul va face totul pentru a sprijini ancheta", a spus acesta. Ambasada Chinei nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Alți trei cetățeni germani, arestați sub suspiciunea că au colaborat cu Ministerul Securității de Stat din China

G. a fost arestat în aceeași zi în care trei cetățeni germani au fost arestați sub suspiciunea că au colaborat cu Ministerul Securității de Stat din China (MSS) pentru a preda tehnologie care ar putea fi folosită în scopuri militare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a calificat drept "exagerări" recentele rapoarte privind spionajul chinezesc în Europa.

"Este menit să discrediteze și să suprime China", a declarat acesta în cadrul unui briefing de presă desfășurat marți la Beijing.

"Ne opunem cu fermitate unei astfel de exagerări și îndemnăm părțile relevante să nu mai răspândească informații false despre așa-zisa amenințare a spionajului chinezesc".

Arestările au avut loc la o săptămână după ce cancelarul Olaf Scholz a călătorit în China pentru a îmbunătăți relațiile economice cu cel mai mare partener comercial al Germaniei, precum și pentru a aborda divergențe precum sprijinul chinez pentru Rusia.

Vezi și: Teamă de minciuni, în Parlamentul European, înainte de alegeri. Roberta Metsola: Nu este doar o amenințare!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel