CODURI PENALE. Horodniceanu (DIICOT): Amputează părţi mari din urmărirea penală

DIICOT
DIICOT

Procurorul şef al DIICOT Daniel Horodniceanu a declarat, marţi, la Comisia specială parlamentară pe legile Justiţiei, că mare parte din amendamentele aduse la codurile penale sunt de natură să amputeze părţi din urmărirea penală, aceasta fiind foarte greu de dus la îndeplinire.

'Mare parte dintre textele care reprezintă amendamentele sunt de natură să amputeze părţi mari din urmărirea penală, din păcate. Noi trebuie să fim conştienţi că infracţionalitatea a evoluat, că suntem astăzi supuşi unor pericole din perspectiva infracţionalităţii transfrontaliere. (...) Din perspectivă tehnică, suntem aici doar întrebaţi. Dacă ne întrebaţi, vă vom putea explica faptul că o mare parte din amendamente ar îngreuna urmărirea penală', a afirmat Horodniceanu.

El a spus că există o îngrijorare faţă de aceste amendamente. 'Ne-am exprimat, printr-un comunicat dat săptămâna trecută, pe care l-am argumentat şi argumentele le menţinem şi în acest moment. Este o stare de îngrijorare şi aţi observat câteva ieşiri ale magistraţilor aseară, într-un soi de protest, pe care îl consider că este făcut cu demnitate, există îngrijorări, dar există şi posibilitatea de a le discuta aici în cadrul comisiei. (...) Este cert că judecătorii şi procurorii nu legiferează, suntem aici pentru a fi consultaţi din perspectivă tehnică', a adăugat Horodniceanu.

A apreciat că amendamentele nu pot intra în vigoare. 'Sincer, cred că aceste amendamente nu pot intra în vigoare, pentru că, fără cea mai mare parte a probatoriilor, asistarea inculpatului de pildă la ascultarea unei părţi vătămate minore cred că va avea o influenţă foarte gravă asupra dezvoltării acesteia, cred că urmărirea penală nu este numai amputată, este foarte greu de dus la îndeplinire. Trebuie să ne facem profesia, trebuie să avem instrumentele pentru a ne duce la îndeplinire îndatorirea noastră legală şi constituţională. În acest moment, tot ce se întâmplă în alte ţări este ca mijloacele de probă să se rafineze, modul în care ancheta penală se efectuează faţă de noile tendinţe de săvârşire de infracţiuni care sunt din ce în ce mai rafinate trebuie să se rafineze', a apreciat Horodniceanu, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel