Codul administrativ, dezbateri. Opoziţia îl trimite la CCR

Mihai Ciobanu / 05 iul 2018 / 14:11 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Camera Deputaţilor a dezbătut, joi, proiectul de lege privind elaborarea Codului administrativ.

Camera Deputaţilor a dezbătut, joi, proiectul de lege privind elaborarea Codului administrativ, care prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate şi, de asemenea, că pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. Opoziţia a criticat proiectul legislativ acuzând “destructurarea funcţiei publice” şi spune că îl va ataca la Curtea Constituţională, în timp ce PSD susţine că proiectul este dorinţa coaliţiei de a eficientiza administraţia.

Proiectul va fi supus luni votului final în Camera Deputaţilor

Deputatul PNL Paul Dobre a susţinut că elaborarea Codului administrativ reprezintă una dintre cele mai importante legi pentru funcţionarea ţării, dar PSD-ALDE au “destructurat” funcţia publică prin modificările aduse legislaţiei.

“Astăzi începem dezbaterea uneia dintre legile cele mai importante pentru funcţionarea ţării. Dincolo de toate sistemele, administraţia publică atât centrală cât şi locală este structura de rezistenţă a statului român. După 1989, au fost adoptate succesiv o serie de legi care au modificat administraţia faţă de vechiul sistem socialist-comunist. (…) Cred că proiectul aşa cum a fost prezentat iniţial era mult mai bun, din păcate, decât de cel care intră acum în dezbatere.

Aceasta pentru că parcursul dezbaterii înainte de a intra în Senat, în cadrul Comisiei speciale, grupul parlamentar PSD, dar şi colegii din ALDE practic au destructurat o zonă extrem de sensibilă şi importantă a acestui corp, care este funcţia publică. După 25 de ani de eforturi, programe, finanţări importante, UE, Banca Mondială, prin acest Cod desfiinţăm Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Rămân clădirea, directorul şi portarul şi o cutie poştală.

Din păcate, această intervenţie brutală a colegilor din coaliţie permite ca prin acest Cod să se politizeze dincolo de un nivel normal şi firesc aministraţia. În engleză, funcţionar public se spune public servant, pentru că funcţionarul public este în serviciul cetăţeanului, şi nu al alesului vremelnic. Viziunea colegilor din majoritate este exact invers”, a spus Dobre.

Ce prevăd modificările aduse Codului administrativ

Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ, condusă de către deputatul PSD Marcel Ciolacu, a dat, la începutul lunii iunie, raport favorabil asupra tuturor modificărilor aduse. Membrii PSD, PNL, ALDE şi UDMR au votat în favoarea modificărilor, în timp ce USR s-a abţinut de la vot.

"Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acoră drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare", se arată în amendamentul adoptat de Comisie.

O altă modificare le permite aleşilor locali să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. 

De asemenea, potrivit propunerii, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la al. 1 se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Totodată, pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22