CoDCR. Alianţa Climatică a Dunării ar putea ajuta statele din regiune să ia decizii pentru combaterea schimbărilor climatice (CoDCR)

Statele din regiunea Dunării ar putea să participe la crearea Alianţei Climatice a Dunării, prin intermediul căreia să poată fi combătute efectele nocive ale schimbărilor climatice şi a altor forme de crize colaterale, se arată într-un comunicat de presă al Eurolink - Casa Europei.

Informarea privind crearea noii organizaţii a fost făcut, în premieră, de către comisarul şef european al Regiunii Dunării, Peter Langer, iar o conferinţă în acest sens este programată să aibă loc în luna martie 2020 la Bucureşti, cu participarea inclusiv a preşedintelui Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunării (CoDCR), actualul primar general al oraşului Ulm (Baden Wurttemberg). Potrivit sursei citate, în prezentarea sa, Langer a evidenţiat faptul că procesul de aplicare a Strategiei Dunării este marcat de o aparentă linişte, nu doar în România, ci şi la Bruxelles.

'Din punctul de vedere al vorbitorului (Peter Langer, n.r.), acesta a menţionat faptul că i s-a părut într-o anumită măsură surprinzător că, sub mandatul de Comisar European al Corinei Creţu, nu s-a reuşit acea presupusă activare a unor proiecte majore, de tip flagship, pe care România le-ar fi sperat să fie mai mult susţinute.

Referitor la perioada imediat următoare, în care se poartă încă negocieri privind viitorul exerciţiu bugetar UE 2021-2027, Comisarul European Şef pentru Regiunea Dunării a îndemnat la o racordare mai strânsă a obiectivelor proiectelor din România la documentele strategice devenite oficiale, în special Agenda Digitală. În continuare, invitatul a susţinut că pentru a face un lobby mai intens pe lângă europarlamentarii germani şi români ar mai fi timp, întrucât şi Parlamentul European de-abia s-a format recent, iar Comisia Europeană are încă anumite probleme în a-şi intra în funcţie.

Totuşi, ar fi de datoria celor care coordonează SUERD în România, precum şi trei axe prioritare, să fie cât mai preocupaţi să impună pe agenda discuţiilor şi în cadrul meniului finanţărilor acele proiecte majore fără de care recuperarea decalajelor între bazinul superior şi cel inferior al Dunării nu poate fi realizată', se arată în comunicat. Pe durata conferinţei de specialitate de la Bucureşti a fost adoptată, prin consens, Declaraţia Apel în sprijinul creşterii rolului CoDCR pe plan european.

'Acest rol poate deveni mult mai marcant în situaţia în care însăşi organizaţia, care grupează peste 70 de regiuni şi municipalităţi importante din cadrul macro-regiunii, se va consolida instituţional şi formaliza pe baza afilierii şi implicării financiare a membrilor săi instituţionali. În acest sens, România are o şansă aparte, întrucât Secretariatul General CoDCR a fost stabilit la Bucureşti şi, în acest mod, interacţiunea dintre CoDCR, Asociaţia 'Comunităţile Locale Riverane Dunării' (CLDR) şi Consiliul Consultativ SUERD ar spori ca intensitate', menţionează reprezentanţi Eurolink - Casa Europei.

Iniţiatorii şi semnatarii noului document precizează că acesta va fi transmis principalelor ministere implicate în transpunerea Strategiei Dunării, dar şi Punctului de Contact Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) găzduit, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), la Bucureşti.

Catedra Internaţională Onorifică 'Jean Bart' în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD) şi Asociaţia 'Comunităţile Locale Riverane Dunării' (CLDR) au organizat, la Bucureşti, Reuniunea de Lucru CoDCR-CLDR, găzduită de către Secretariatul Executiv al Consiliului Consultativ SUERD, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel