COD ROȘU: Zăpadă de 3 metri în unele orașe din România. Ce avertisment au primit județele de la Guvern

În județele din sud, sud-vest și din estul țării s-au organizat miercuri seara comandamente de iarnă. Prefecții au convocat președinții consiliilor județene, primari, șefi de deconcentrate, reprezentanți ISU și ai Armatei. Acestora li transmis o avertizare de la guvern, potrivit căreia s-ar putea institui cod roșu de ninsori și viscol, în acest weekend.

Autoritățile se tem că vom avea două episoade de viscol, de câte 48 de ore, întrerupte de o zi sau două de ninsori. În total, li s-a spus celor din comandamentele județene, s-ar putea ajunge la căderi de zăpadă de 2-3 metri, în unele orașe, adică la o perturbare gravă a activităților socio-economice. Aprovizionarea magazinelor va fi redusă sau blocată, fiind posibilă chiar întreruperea livrărilor de mărfuri de strictă necesitate. Reparațiile la rețeaua electrică și cea de încălzire vor fi extremde dificile, dacă nu imposibile.Este luată în calcul oprirea școlilor și decretarea ca zile nelucrătoare a perioadei în care transportul va fi paralizat.

Restabilirea comunicațiilor și prevenirea jafurilor, priorități

Prima confruntare cu viscolul din această iarnă a pus probleme transportului de marfă și de persoane, autoritățile fiind nevoite să apeleze la Armată și Jandarmerie pentru degajarea drumurilor din afara localităților. Căderile masive de zăpadă ar putea solicita intervenția Armatei în orașe, în vreme ce traficul va fi oprit pe drumurile dintre localități, pentru a preveni pierderi de vieți omenești și a ușura misiunea utilajelor de deszăpezire.

Restabilirea comunicațiilor rutiere și a liniilor de electricitate vor fi prioritățile majore ale intervenției. Urmează prevenirea jafurilor la care s-ar putea deda grupările infracționale, care se vor baza pe dificultatea intervenției Poliției, în cazul paralizării totale a traficului rutier. Ulterior se va interveni pentru aprovizionarea cu alimente de strictă necesitate, eventual de la Rezerva de stat. Persoanele cu afecțiuni grave vor putea fi transportate la spital într-un interval limitat, dintre cele două episoade de viscol. Pacienții cu dializă și alte afecțiuni grave ar trebui internați în această seară, iar gravidele aflate aproape de termen ar trebui aduse la maternitate.

Strategie de mobilizare a efectivelor sau pericol iminent

Surse DeCe News care au participat la ședința de miercuri a unui comandament județean ne-au declarat că autoritățile locale sunt în alertă maximă. ”Nu știm dacă vor fi cu adevărat 3 metri de zăpadă, sau dacă au spus asta ca să ne sperie, dar gândiți-vă ce înseamnă. După zeci de ani va fi prima dată când nu se va mai putea ieși din case. Blocurile vor fi blocate de nămeți care depășesc etajul unu. Poate că oamenii de la guvern vor să acționăm mai bine ca la primul viscol și ne pregătesc pentru o intervenție de gradul zero, pentru ca în realitate să trecem mai ușor peste o situație relativ obișnuită, de iarnă grea. Dar, toți cei care au participat la ședință și-au anunțat rudele și prietenii să-și facă rezerve de pâine sau alte alimente esențiale, pentru că vine prăpădul pe pământ”.

Citește și:

Dl Boc, de la codul portocaliu la codul roșu

Vine iar viscolul. Recomandări în caz de ninsoare puternică și ger

Vezi condiţiile în care Guvernul va decreta COD ROŞU

Autorităţile se pregătesc de Cod Roşu. Igaş: vor fi nămeţi mai mari ca în 54

Cod roșu în weekend. Pregătiri pentru ninsori-catastrofă, ca în 1954

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel