Federațiile sindicale, organizațiile patronale, organizațiile din mediul educațional, dar și ONG-urile membre ale Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) consideră că obligația achitării contribuțiilor la CASS de către persoanele fizice care nu obțin venituri este o măsură imorală, neconstituțională și nesustenabilă.
Persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), se prevede în noul Cod fiscal. Odată promulgată și publicată, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și-a intrat deja în drepturi, începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Astfel, cu această dată a intrat în vigoare controversatul, imoralul și neconstituționalul art. 180. alin. (1) care prevede că: "Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse, DATOREAZĂ, lunar, contribuție de asigurări sociale de sănătate și AU OBLIGAȚIA SĂ SOLICITE ÎNREGISTRAREA la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadreaza în această categorie."
CNMR consideră că această măsură este un abuz, cetățenii români având dreptul de a beneficia de asigurări sociale de sănătate, și nu obligația de a o face. In cazul în care aceștia solicită servicii și nu au achitat contribuții, este normal să nu poata beneficia, dar dacă nu solicită, nu este moral să fie obligați să achite aceste obligații. Astfel, propunem ca în textul de lege să fie introdusă mențiunea referitoare la posibilitatea achitării acestor contribuții, și nu la obligativitatea plății acestora.
Pe de altă parte, este o măsura care va avea efecte negative semnificative asupra categoriilor defavorizate de contribuabili și nicidecum nu va avea efectele așteptate de Guvern, respectiv identificarea veniturilor ascunse și nedeclarate ale populației. Atât fostul Guvern, cât și actualul poartă responsabilitatea încălcării grave a demnității și dreptului la viață pentru cetățenii români cu venituri reduse.
Sancțiune pentru Biriș
Precizăm că suntem de acord cu găsirea formulelor de identificare a veniturilor ascunse, însă nu putem fi niciodată de acord cu legi care contravin Constituției și cu declarații jignitoare la adresa românilor și "surprize" pregătite acestora din partea oficialilor statului român. Prin urmare, solicităm domnului Prim-ministru Dacian Cioloș comunicarea aplicării unei sancțiuni domnului Secretar de Stat Gabriel Biriș pentru declarațiile și comentariile făcute la adresa a milioane de cetățeni ai acestei țări care trăiesc la limita sărăciei.
De asemenea, solicităm Avocatului Poporului să se sesizeze asupra acestui fapt, întrucât sunt încălcate și prevederi ale Constituției Romaniei, respectiv art. 53 privind Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi sau art . 56 alin (2), care spune că: "(2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure așezarea justă a sarcinilor fiscale", scrie Asociația pentru Implementarea Democrației.
Întrebare pentru Guvernul Cioloș
Cu toate acestea, chiar dacă se petrece în al doisprezecelea ceas, salutăm decizia Guvernului de a face până la finalul lunii ianuarie-începutul lunii februarie a.c. o analiză în legătură cu sustenalibilitatea acestui articol atât din punct de vedere fiscal cât şi constituţional, dar întrebăm Guvernul: Ce se va întâmpla în această perioadă cu punerea în aplicare a legii aflate deja în vigoare?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu