CNCD, sesizat pentru un post de director la Ministerul Educaţiei. Sociologul Gelu Duminică: Se încalcă principiul egalităţii între cetăţeni

Un post de director în cadrul Ministerului Educaţiei naşte adevărate controverse. Sociologul Gelu Duminică şi organizaţia din care face parte au depus o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, deoarece criteriile postului ar încălca principiul egalităţii între cetăţeni. 

"Ca urmare a sesizării anunțului MEC pentru ocuparea funcției de director general al Direcției pentru Minorități Naționale, numai ce trimitem următoarea solicitare către CNCD. 

"Stimate domnule Președinte Asztalos,
In data de 9 august 2019, pe site-ul Ministerului Educației Naționale, a fost publicat anunțul organizării un concurs de recrutare pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a funcţiei publice de conducere vacante de director general, grad II, Direcţia Generală Minorităţi şi Relaţia cu Parlamentul din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Printre condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei publice, se mentioneaza “-cunoaşterea a două limbi străine, dintre care limba maghiară la nivel avansat (C2), iar engleza la nivel mediu (B2), ambele atestate prin certificate/atestate”.

Având în vedere faptul ca în România locuiesc și sunt recunoscute oficial mult mai multe minorități naționale, și postul scos la concurs vizează o funcție de conducere cu atribuții specifice de conducere și coordonare a întregii Direcții, va rugam, dle Președinte Asztalos, sa va exprimați poziția oficiala asupra condiției solicitate de Ministerul Educației Naționale în anunțul mai sus menționat. Specific, va rugam sa încadrați juridic condiția prin care solicita ca aplicatul sa dovedească cunoașterea a doua limbi străine, una de circulație internațională (nivelul solicitat fiind unul mediu), în timp ce pentru cea de-a doua (materna, în acest caz, pentru una din minoritățile recunoscute în România), se solicita nivelul avansat.

Desi minoritatea maghiara este cea mai reprezentativa numeric conform recensământului din 2011 (reprezentând 6,1% din totalul populației stabile), Direcţia Generală Minorităţi și Relaţia cu Parlamentul din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale are ca si atribuții principale coordonarea, desfășurarea, organizarea și conținutul învățământului pentru toate minoritățile naționale recunoscute în România, funcția de director general fiind o funcție de conducere care nu reclama necesitatea cunoașterii doar a limbii maghiare.
Organizația noastră considera ca prin stabilirea acestui criteriu obligatoriu de selecție, se încalcă principiul egalității intre cetățeni conform Ordonanței nr. 137 din 31 august 2000, art. 3.
Va rugam sa transmiteți răspunsul instituției dumneavoastră cu privire la prezenta solicitare de clarificare la adresa de e-mail [email protected]."

Va ținem la curent cu ce și cum se întâmplă....", a scris Gelu Duminică pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel