EXCLUSIV  CNA, suspendare emisie Realitatea TV. Augustin Zegrean: Aceasta e problema principală

Zegrean
Zegrean

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a explicat pentru DC News de ce sistemul de numiri politice din Consiliul Național al Audiovizualului și CCR nu este unul greșit dar că poate fi îmbunătățit și adaptat la realitatea românească. 

La fel ca și în alte cazuri, decizia CNA de suspendare a emisiei postului Realitatea TV a fost aprig criticată în spațiul public, invocându-se, în principal, interesul politic al membrilor Consiliului.

DC News a vrut să afle de la fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, dacă numirile politice în această instituție sunt constituționale.

"CNA nu are legătură cu Constituția aceasta, dar eu cred că așa este peste tot. Aceeași dezbatere este și în ceea ce privește componența Curții Constituționale. Eu văd că în țări mari și deștepte ca Germania, membrii Curții Constituționale sunt membri de partid și nu sunt obligați să renunțe la calitatea de membru de partid pe perioada mandatului. Nimeni nu îi suspectează că țin cu partidul din care fac parte”, a spus Augustin Zegrean pentru DC News.

Limitarea la un singur mandat, soluția viabilă


Augustin Zegrean observă însă că, în România, același sistem - aplicat cu succes de alte state democratice - generează decizii părtinitoare.

"În cazul CNA-ului, problema principală este barbaria asta politică. La noi ar fi bine să nu fie numiți politic că de 30 de ani membri CNA țin mereu cu partidul care i-a trimis acolo. Din păcate, în loc să se gândească și la binele comun, omul se gândește doar la binele lui și să nu îl supere pe cel care l-a pus. Dacă la CNA sistemul de numire ar fi ca la CCR ar fi mai bine, adică să poți avea doar un mandat.

În aceste condiții, dacă știi că poți fi doar o singură dată, nu mai are sens să asculți orbește de politic pentru că nu te mai poate numi încă odată pe acea funcție. Pe asta se bazează sistemul european. La noi, fiecare numit acolo se gândește că mai primește un mandat și încă unul și eventual rămân și copiii lui cu drept de moștenire la funcția respectivă", a adăugat Zegrean pentru DC News.     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel