CNA, întâlnire cu CSM din cauza imaginilor cu persoane încătușate

CNA solicită o întâlnire cu reprezentanți ai CSM pentru clarificări cu privire la modul de difuzare a imaginilor cu persoane încătuşate.

Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, le-a transmis, luni, colegilor o solicitare privind sesizarea CSM în acest caz. În cererea adresată colegilor din CNA, Jucan a amintit că pe 9 iunie Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat decizia în dosarul Popovi vs. Bulgaria privind prezentarea, prin intermediul televiziunilor, a persoanelor reţinute într-o manieră excesivă.

Potrivit lui Jucan, CEDO a apreciat că au fost încălcate drepturi fundamentale ale omului referitoare la interzicerea torturii, dreptul la respectarea vieţii private şi de familie şi la faptul că orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia sa va fi legal stabilită. În cadrul şedinţei CNA de marţi, Jucan a declarat că reglementările din Bulgaria sunt similare cu cele din România. Mai mult, el a semnalat că, din parcurgerea dosarului de la CEDO, reiese că Bulgaria nu are o reglementare în domeniul audiovizual aşa cum are România, într-o formă în care se încearcă o oarecare protecţie. Potrivit lui Jucan, legislaţia audiovizualului stipulează că este interzisă difuzarea de imagini sau înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora. El a explicat însă că acest articol este aproape imposibil să fie aplicat, pentru că într-o transmisiune în direct nu poţi cere acordul.

"Acest articol s-a transformat într-o aplicare denaturată, în sensul că radiodifuzorii de cele mai multe ori blurează mâinile şi cătuşele, or acest articol este despre persoane şi nu despre cătuşe', a afirmat Jucan. El a susţinut că solicitarea sa nu vizează o reglementare suplimentară, care să îngrădească libertatea de exprimare şi modul de funcţionare a presei. 'Solicitarea mea de a ne întâlni cu CSM vine ca urmare a faptului că dânşii trebuie să fie cei care să reglementeze această situaţie, astfel încât presa să nu fie pusă în situaţia identică din Bulgaria. (...) Gestul nostru trebuie să vină ca şi un gest de protecţie în primul rând a presei. Dacă vom ajunge în situaţii similare cu situaţia din Bulgaria, există mari şanse ca, după pronunţarea hotărârii CEDO, să urmeze şi un proces în ţara de origine împotriva postului care a difuzat acele imagini. (...) Solicitarea de a discuta acest subiect cu CSM vine şi ca urmare a protocolului pe care îl avem cu CSM şi a atribuţiilor pe care le are plenul CSM", a spus Jucan, potrivit Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel