Club Colectiv. Încep arestările. Serviciile se implică, procurorii iau o decizie cheie

Trei persoane au vizitat sâmbătă persoanele rănite ușor în tragedia de la Club Colectiv. Investigatorii au pus întrebări celor care nu dormeau și i-au așteptat să se trezească pe cei care se recuperau după șocul din noaptea de vineri, în salonul de la Spitalul Universitar.

Jurnaliștii aflați pe hol i-au întrebat dacă sunt din presă, dar li s-a răspuns sec: Omoruri. Totuși, păreau prea bine îmbrăcați, în ținute casual, pentru a fi de la Poliție. În plus, nu aveau instrumente de înregistrare, ci doar o agendă, ca și cum căutau informații, nu mărturii.

La IML, cetățeni străini fără identitate cunoscută printre morți

Comisarul șef Mihai Untaru, consultat de redactorii DCNews, nu a exclus posibilitatea ca serviciile secrete să înceapă documentarea cazului, dezastrul fiind un eveniment cu implicații deosebite. În club au fost identificați cel puțin doi cetățeni străini, un neamț și o turcoaică. Fata a fost ușor rănită și a ajuns la Floreasca împreună cu prietenul ei, tot din Turcia, care a insistat să fie internată, deși nu avea răni grave. Este posibil ca printre cadavrele neidentificate la IML să fie cetățeni străini, a căror dispariție nu a fost încă semnalată. Aceste aspecte ar face necesară activarea tututor structurilor.

”Crede, însă, că investigatorii pe care presa i-a văzut la Universitar erau mai degraba de la servicii de investigare privată, contractate de firmele de asigurări. Acestea vor să cerceteze accidentul, pentru că au de plătit daune uriașe. Despăgubirile vor fi enorme și o mare parte le va suporta primăria de sector , care a autorizat discoteca. Vor fi procese lungi pe daune civile”, mai spune comisarul șef Untaru.

Vor urma arestări în următoarele ore

Un alt aspect important îl reprezintă mutarea dosarului la Parchetul General. ”Motivarea pe care o dau procurorii pentru mutarea dosarului stă în picioare, adică este un caz deosebit de grav, cu impact emoțional puternic, trebuie restabilită încrederea populației, e nevoie de specialiști competenți ca să fie o anchetă inatacabilă, răspunde cms.șef Untaru.

Cercetarea se face in rem, pentru faptă, dar sunt aporoape convins că în cel mult 48 de ore urmează arestări.

Cel puțin un administrator ai firmelor implicate, dacă nu și reprezentanți ai autorităților care nu și-au făcut treaba, vor fi reținute de procurori. Decizia cheie, după mutarea de la Parchetul de sector la Parchetul general a fost schimbarea încadrăriii: de la omor din culpă la omor calificat. Omor din culpă înseamnă că a fost o greșeală, o neglijență, o neatenție. În cazul omorului calificat, vorbim despre gândirea acțiunii și folosirea unor instrumente pregătite în acest scop. Este posibil să se plece de la materialul de antifonare: s-a cumkpărat un material mai ieftin, deși au fost avertizați proprietarii/constructorii despre riscuri, dar au ales în funcție de preț. Sau de la informațiile vehiculate în presă, potrivit cărora patronii au mai avut incendii și în alte locații pe care le-au gestionat”, a spus Mihai Untaru pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel