Clienţii Vodafone şi Orange ar putea rămâne fără semnal. Frecvenţele scoase la licitaţie

vodafone
vodafone

Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii va scoate anul viitor la licitaţie frecvenţele utilizate acum de principalii operatori de telefonie mobilă.

Anul viitor, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va organiza prima licitaţie pentru frecvenţele radio disponibile din benzile de 900 şi 1.800 MHz, utilizate în prezent de Orange, Vodafone şi Cosmote, asigurând astfel posibilitatea intrării unor noi competitori pe piaţa de telefonie mobilă, a anunţat Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii, citat de Adevărul.

Licenţele operatorilor au fost prelungite

Licenţele pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile GSM au fost acordate la finalul anului 1996 companiilor care funcţionează în prezent sub denumirile Orange România şi Vodafone România, cu o valabilitate de 15 ani, şi expiră la 31 decembrie 2011. Al treilea jucător de pe această piaţă este Cosmote România, a cărui licenţă de telefonie mobilă expiră în 2014.

„Pentru asigurarea continuităţii furnizării serviciilor de comunicaţii mobile, ANCOM a decis ca licenţele Orange şi Vodafone să fie prelungite până la 31 decembrie 2012, urmând ca noile licenţe (pentru care va fi organizată licitaţia - n.r.) să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2013, în cazul benzilor deţinute în prezent de Orange România şi Vodafone România, respectiv cu data de 6 aprilie 2014, în cazul benzilor deţinute în prezent de Cosmote România", a declarat Marinescu, citat de Mediafax.

Pentru prelungirea licenţelor, Orange şi Vodafone vor achita către bugetul de stat o taxă de licenţă de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator, valoare proporţională cu sumele plătite la obţinerea licenţelor în anul 1996, calculată de ANCOM pe baza indexării valorilor istorice ale licenţelor.

„Soluţia acordării drepturilor de spectru radio în benzile de 900 MHz şi 1.800 MHz prin procedură de selecţie competitivă, cu intrarea lor în vigoare după expirarea celor deţinute, este în deplină concordanţă atât cu prevederile din legislaţia europeană relevantă referitoare la acordarea resursei de spectru radio, cât şi cu legislaţia naţională", a mai spus şeful ANCOM.

El a adăugat că licitaţia va avea loc în prima parte a anului 2012 şi va oferi posibilitatea intrării unor noi competitori pe piaţa românească de telecomunicaţii mobile. Totodată, potrivit lui Marinescu, soluţia aleasă oferă şanse egale şi operatorului RCS&RDS, care nu deţine în prezent drepturi de utilizare a frecvenţelor în benzile de 900 şi 1.800 MHz.

12,8 milioane de euro au achitat în total Orange şi Vodafone pentru prelungirea licenţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel