CJ Harghita solicită bani pentru a rezolva problema urșilor

Alexandru Ichim / 15 mai 2019 / 15:58 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Reprezentanții Consiliului Județean Harghita solicită bani de la Uniunea Europeana pentru a rezolva problema urșilor din județ. 

Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, membru al Comitetului European al Regiunilor, împreună cu Demeter Laszló, biolog și director al Serviciului Teritorial Harghita al Agenției Naționale pentru Arii Natural Protejate, coordonatorul Filialei Natura 2000 a Asociației Microregionale Pogány-havas au solicitat în cadrul ședinței plenare a Platformei UE pentru carnivore mari, care a avut loc la Bruxelles în data de 13 mai, sprijinirea prin acordarea de fonduri, a demersurilor întreprinse în vederea coexistenței pașnice dintre om și carnivorele mari, în special cu ursul brun.

În discursul său Borboly Csaba a evidențiat faptul că la Bruxelles este nevoie să se ia decizii care să ușureze viața oamenilor din regiune, din județul Harghita și să ofere rezolvare daunelor cauzate de carnivorele mari, în primul rând de urs și lup. Acestea se pot realiza prin finanțarea măsurilor preventive și asigurarea modului de compensare a daunelor, măsuri care funcționează deja în statele membre.

Președintele consiliului județean a vorbit despre necesitatea oportunităților de finanțare, evidențiind proiectul LIFE și menționând că, deși în România există cea mai mare populație de urs din Europa, doar o mică parte a sumelor destinate în acest sens a ajuns în România. A menționat că deși există sisteme de finanțare în cadrul politicii agrare comune, ministerele agricole de până acum nu au considerat importantă atragerea de fonduri europene și ușurarea vieții gospodarilor.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25