Civilizaţia Maya. Informaţii noi din cea mai mare peşteră inundată din lume

Cea mai mare peşteră inundată din lume, descoperită în Mexic ar putea oferi experţilor noi informaţii despre civilizaţia Maya.

O echipă de scufundători a reuşit să găsească pasajul de legătură dintre două grote aflate sub apă, din estul Mexicului, scoţând la iveală ceea ce se crede a fi cea mai mare peşteră inundată din lume, descoperire care ar putea aduce informaţii preţioase despre civilizaţia maya, informează miercuri Reuters.

Cercetătorii din cadrul proiectului Gran Acuifero Maya (GAM), dedicat studiului şi conservării apelor subterane din peninsula Yucatan, spun că peştera de 347 de kilometri a fost descoperită după luni de explorare a unui labirint de canale inundate.

În urma cercetărilor de lângă staţiunea Tulum, experţii au descoperit că sistemul de peşteri, cunoscut sub denumirea de Sac Actun, care se credea că măsoară 263 de km, comunică cu sistemul Dos Ojos, de 83 de km, au precizat experţii GAM într-o declaraţie. Din acest motiv, reţeaua Sac Actun înglobează acum Dos Ojos.

Directorul GAM şi arheologul subacvatic Guillermo de Anda spune că descoperirea uimitoare va ajuta la înţelegerea dezvoltării culturii bogate din regiune, dominată de civilizaţia maya înainte de cucerirea spaniolă.

''Ne ajută să înţelegem mult mai clar cum au apărut ritualurile, locurile de pelerinaj şi, în esenţă, marile aşezări prehispanice pe care le cunoaştem, a declarat cercetătorul pentru Reuters.

Peninsula Yucatan este presărată cu relicve monumentale din timpul civilizaţiei maya, ale cărei oraşe erau construite pe o reţea extinsă de doline conectate la apele subterane prin crovuri, adâncituri din subsol formate natural. Anumite crovuri căpătau semnificaţie religioasă pentru populaţia maya, ai cărei descendenţi continuă să locuiască în regiune.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel