Nicolae Ciucă: Orice excedare de la lucrări de întreținere pe Bâstroe va fi clarificată între România și Ucraina și va fi sesizată Comisia Europeană

Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a venit cu clarificări privitoare la lucrările de pe canalul Bâstroe.

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat luni că „orice excedare“ de la lucrări de întreţinere pe canalul Bâstroe va fi clarificată între România şi Ucraina şi că în acest caz va fi sesizată Comisia Europeană.

„Schimbul de documente între instituţiile din România şi cele din Ucraina, inclusiv ultimul răspuns al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, redă faptul că lucrările au fost unele de întreţinere şi nu de adâncire a şenalului navigabil. (...) Tot ce am realizat noi instituţional vizează menţinerea activităţilor părţii ucrainene pe canalul Bâstroe în limita lucrărilor de întreţinere. Orice excedere a acestor lucrări va fi clarificată între autorităţile din România şi cele din Ucraina şi va fi sesizată Comisia Europeană. (...) Se discută cât se poate de concret cu autorităţile din Ucraina. Ministrul Aurescu a vorbit sâmbătă cu ministrul de Externe Kuleba şi au clarificat cât se poate de bine acest subiect, legat de ce se desfăşoară“, a spus premierul Nicolae Ciucă.

CITEȘTE ȘI     -     Scandal Bâstroe. Bogdan Chirieac: Administrația din România se dovedește depășită de cele mai elementare lucruri

Lucrările pe Bâstroe nu s-ar fi făcut cu bani europeni



„Cert este că anul trecut, pe documentele care au fost puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, nu a existat un acord al MAE în acest sens“, a mai spus premierul.

În plus, Ucraina ar încerca să construiască o hidrocentrală pe Dunăre.

„Noi am discutat cu partenerii şi cu vecinii noştri ucraineni şi, de asemenea, cu Comisia şi canalul Sulina îl punem la dispoziţie din toate punctele de vedere, contribuind la tot ceea ce înseamnă asigurarea şenalului navigabil, astfel încât să putem să folosim la maxim canalul Sulina. Există o serie întreagă de demersuri care sunt în derulare şi sperăm ca într-o perioadă de timp scurtă să putem să asigurăm inclusiv circulaţia pe canalul Sulina pe timp de noapte şi atunci traficul s-ar fluidiza şi ar permite să se funcţioneze în limite de normalitate“, a mai precizat premierul.

El a menţionat că a cerut tuturor autorităţilor să verifice din punct de vedere tehnic cum se desfăşoară navigaţia pe canalele Dunării.

Premierul a amintit că România a solicitat, prin Ambasada Ucrainei, ca autorităţile ucrainene să îşi dea acordul pentru ca navele româneşti dotate cu echipamente tehnice, care pot să verifice adâncimea canalului, să poată să meargă inclusiv în partea ucraineană şi să execute aceste verificări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel