Ciucă: Intrarea în NATO și UE s-a făcut pe sacrificiul militarilor români din teatrele de operațiuni. România nu avea ce oferi în anii tranziției

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că intrarea României în NATO şi Uniunea Europeană, modernizarea ţării, atragerea investiţiilor şi a "noii bunăstări" s-au făcut pe "sacrificiul generos" al militarilor români în teatrele de operaţii, pentru că România "nu avea altceva de oferit" în anii tranziţiei.

Prim-ministrul a adus, duminică dimineaţă, un omagiu militarilor la Monumentul Eroilor Militari Căzuţi în Teatrele de Operaţii.

"Războiul nu este un lucru pe care să şi-l dorească cineva, cu atât mai puţin militarii, care ştiu ce înseamnă distrugerile, pierderi de vieţi umane, suferinţa şi durerea celor rămaşi în urmă. Am adus, astăzi, omagiul meu celor care şi-au dat viaţa pentru ca noi să trăim într-o lume mai sigură, sub protecţia NATO, cea mai puternică alianţă politico-militare din istorie. Viaţa de militar m-a dus, în ultimii 30 de ani, în multe teatre de operaţii ale lumii, între care Afghanistan şi Irak.

Am luptat alături de oameni care nu mai sunt astăzi, am luptat umăr lângă umăr cu partenerii americani, care şi-au amestecat sângele în lupte cu ai noştri, în cel mai direct mod, fiind fraţi de arme. Iar astăzi, la 19 ani de la primirea României în NATO, când avem războiul în vecini, când în România ni s-au alăturat aliaţii pentru a întări descurajarea şi apărarea comună, am aprins o lumânare şi am reflectat asupra acestor ultimi ani", a precizat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.


„Intrarea în NATO și UE, modernizarea României - pe sacrificiul militarilor. România nu avea ce oferi în anii traziției”



El a adăugat că, la împlinirea a 74 de ani de existenţă a NATO şi la 19 ani de la intrarea României în Alianţă, trebuie acordat respect celor care au făcut sacrificiul suprem, precum şi celor care sunt gata să apere în continuare valorile pe care le împărtăşim.

"E adevărat, intrarea în NATO şi modernizarea României, ulterior integrarea în UE şi atragerea investiţiilor şi a noii bunăstări, s-au făcut pe acest sacrificiu generos al militarilor români prezenţi în teatrele de operaţii. România nu avea altceva de oferit în acei ani ai tranziţiei, dar a ştiut, prin voinţa copleşitoare a populaţiei sale şi luciditatea conducătorilor săi, să aleagă calea democraţiei, libertăţii şi vocaţiei europene şi occidentale a României.

Cred că astăzi, cu atât mai mult în acest context de război, trebuie să ne amintim cu toţii de cei care au luptat şi unii chiar şi-au dat viaţa pentru ţara lor. Şi cred că este un moment de reflecţie şi asupra statutului, recunoştinţei şi deferenţei cu care trebuie să-i privim pe cei în haină militară, din orice armă ar proveni, pentru acest sacrificiu pentru România, pentru noi toţi. Ei sunt aici când avem nevoie de ei, chiar dacă, altfel, sunt decenţi, tăcuţi şi profesionişti, rezervaţi şi serioşi în tot ceea ce fac", a mai spus prim-ministrul Ciucă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel