Certificatul verde COVID, folosit şi la Congresul PNL, dacă rata va fi peste 3. Cîţu: Ca în sălile de cinematograf

Cîţu despre introducerea certificatului verde Covid: Eu nu văd o restrângere a drepturilor
Cîţu despre introducerea certificatului verde Covid: Eu nu văd o restrângere a drepturilor

Introducerea certificatului verde COVID nu reprezintă o restrângere a drepturilor, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, premierul Florin Cîţu. 

Declaraţia acestuia a fost făcută în contextul în care preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a afirmat că măsura introducerii certificatului sanitar nu ar trebui să fie adoptată printr-o hotărâre de Guvern, ci printr-o lege votată de Parlament, pe motiv că ar reprezenta 'o condiţionare sau limitare a exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale'.

'Eu nu văd o restrângere a drepturilor aici, dar îi las pe specialişti să se pronunţe. Până atunci, vom folosi această metodologie. (...) A fost folosit acest certificat verde în toată Europa, toată vara. Nimeni nu a spus că este o restrângere a unor drepturi. Nu văd de ce ar fi o restrângere a acestor drepturi aici în România. Din contră, sunt trei categorii foarte clare - persoane care sunt vaccinate, persoane care au trecut prin boală sau persoane testate', a spus Cîţu, la Mureş.

Guvernul va adopta, vineri după-amiază, un act normativ prin care certificatele verzi COVID-19 să devină o condiţie de intrare în orice spaţiu public sau privat, dacă rata de infectare depăşeşte trei cazuri la 1.000 de locuitori.

Florin Cîţu s-a aflat, vineri, la Târgu Mureş pentru a prezenta în faţa Colegiului Director Judeţean al filialei PNL moţiunea 'România liberală', cu care candidează la preşedinţia partidului.

CITEȘTE ȘI Protest în Piața Victoriei. Manifestanții nu vor aprobarea certificatului verde Covid

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării spune că nu există cadru legal pentru introducerea obligativităţii certificatului verde digital în România, asta deşi CNSU a aprobat folosirea lui în localităţile unde rata de infectare trece de 3 la 1000 de locuitori. 

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerinţele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 și 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO.

Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptată de Parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări.

Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern, care este act administrativ al admistrației centrale, și nici prin Ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricţii sau condiționalități”, a declarat Asztalos Csaba, preşedintele CNCD, citat de B1.ro. 

Certificatul verde COVID, folosit şi la Congresul PNL, dacă rata va fi peste 3; Cîţu: Nu văd nicio problemă

Delegaţii la Congresul Partidului Naţional Liberal (PNL) vor putea participa la lucrări doar cu certificatul verde COVID, dacă rata de infectare în Capitală va depăşi, pe 25 septembrie, trei cazuri la 1.000 de locuitori, a anunţat, vineri, la Târgu Mureş, premierul Florin Cîţu.

'Este exact ca în sălile de cinematograf sau la spectacol. Este aceeaşi condiţie şi pentru Congresul PNL. Nu văd nicio problemă aici', a afirmat Cîţu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel