Cîțu: Dacă vine o putere politică care va CREȘTE PENSIILE ad-hoc, NU va mai putea să ia banii din PNRR. Foarte simplu

foto Florin Cîțu Facebook/ Pensiile, incluse în PNRR. Nu vor mai putea fi majorate ”ad-hoc”
foto Florin Cîțu Facebook/ Pensiile, incluse în PNRR. Nu vor mai putea fi majorate ”ad-hoc”

Premierul Florin Cîțu a anunțat că a inclus creșterea pensiilor în PNRR, existând o condiție în acest sens pentru atragerea banilor. 

Premierul Florin Cîțu a afirmat, despre sistemul de pensii, că în 15 ani, va fi riscul cel mai mare de dezastru, referindu-se la pensionarea ”decrețeilor”. Despre Legea Pensiilor, premierul a spus că este discutată acum de experți: ”Avem grup de lucru în coaliție, vom avea o lege a pensiilor care să adreseze această problemă, a sustenabilității. Sunt mai multe probleme, aceasta este una dintre ele. Acea lege a pensiilor o să fie în dezbatere publică, o să fie aprobată de Guvern, va merge în Parlamentul României, unde va fi din nou dezbătută public și vom vedea care va fi varianta finală.”

Vârsta de pensionare, în discuții pentru noua lege a pensiilor

Florin Cîțu a afirmat că nu știe exact care va fi vorba finală a Legii Pensiilor, precizând că ”sunt mai mulți indicatori acolo: coeficient de corecție, vârstă de pensionare, etc, etc”. ”Nicio decizie nu a fost luată în acest moment și nici în discuția cu Comisia Europeană nu s-a pus condiția vârstei de pensionare” a continuat el. 

Cîțu acuză PSD că a crescut pensiile în prag de alegeri, luând bani de la investiții și educație

Premierul a subliniat că discută cu CE ”să avem o lege a pensiilor sustenabilă”, dar și ”să nu mai avem creșteri ad-hoc de pensii”, ceea ce ”este un lucru de bun simț”, după cum apreciază Florin Cîțu. ”Eu nu voi face așa ceva pentru că nu este sustenabil pentru sistemul nostru de pensii și nu este un mod predictibil de a guverna o țară. Oamenii trebuie să știe foarte clar ritmul de creștere a pensiilor, fără decizii politice care să modifice și care să creeze probleme în altă parte” a punctat premierul, criticând PSD că ”tăiau” de la ”investiții și de la învățământ, din când în când”, pentru a dat la majorarea pensiilor. 

Reforma pensiilor, în PNRR

Întrebat care e garanția că dacă se schimbă Puterea, nu va exista o majorare de 40%, Florin Cîțu a răspuns că ”garanția este că am pus aceste reforme în PNRR, pentru un sistem de pensii sustenabil, fără creșteri ad-hoc. Dacă vine o putere politică care va crește pensiile ad-hoc și va arunca țara în aer, nu va mai putea să ia banii din PNRR, e foarte simplu. Vreau să văd acea putere politică care vine și spune că nu mai vreau să iau cele 30 de miliarde de la UE pentru investiții în spitale, în școli, pentru că am eu un proiect politic, vreau să arunc țara în aer.”

Premierul a afirmat că trebuie să avem un sistem predictibil de creștere a pensiilor în fiecare an. După ce jurnalistul Digi24 i-a spus ”adică un sistem de indexare” a pensiilor, premierul nu a spus vreo altă variantă. Și Ludovic Orban vorbea despre indexarea pensiilor cu rata inflației, când afirma că oricum i-am spus, tot creștere e. Vezi aici

”În fiecare an va fi o majorare a pensiilor, dvs. îi spuneți indexare, e majorare. E mai mult decât cu rata inflației” a spus ulterior Florin Cîțu. 

Vezi și: Nu sunt bani pentru PENSII. Turcan anunță că deficitul a crescut de CINCI ori din 2019 până astăzi. Semnal despre prăbușirea sistemului

În schimb, cu CE nu s-a discutat despre pensiile speciale. Despre Pilonul II de pensii, Florin Cîțu a răspuns că nu va fi naționalizat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel