Cireşii sălbatici din Japonia au înflorit mai devreme, pentru prima dată în ultimii 1200 de ani. Cercetătorii avertizează asupra accelerării încălzirii globale

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Sakura, cireşii sălbatici din Japonia, au înflorit deja de la finalul lunii martie. Este pentru prima dată în ultimii 1200 de ani când aceştia înfloresc atât de rapid. Oamenii de ştiinţă avertizează că acesta este un simptom al accelerării încălzirii globale, care ameninţă ecosisteme din toată lumea. 

Yasuyuki Aono, cercetător la Universitatea din Osaka, a adunat date din Kyoto încă din anul 812 şi spune că data de 26 martie 2021, cea la care au înflorit copacii sakura, este cea mai timpurie în ultimii 1200 de ani. 

În Tokyo, sakura au înflorit pe 22 martie, a doua cea mai timpurie dată din istorie.

"Pe măsură ce cresc temperaturile globale, ultimul îngheţ are loc mai devreme, ceea ce înseamnă că înfloritul copacilor are loc mai devreme", a spus şi dr. Lewis Ziska, de la departamentul de Ştiinţe ale Mediului de la Universitatea Columbia. 

"Înfloritul copacilor sakura depinde foarte mult de temperatură, aceşti copaci sunt extrem de termosensibili. Din 1820, spre exemplu, până azi, temperatura medie a crescut cu 3,5 grade Celsius în Japonia", a mai spus Aono, conform CNN

Pericol pentru ecosisteme

În Kyoto, copacii Sakura înfloresc în 2021 cu 10 zile mai devreme decât acum 100 de ani, conform Jurnalului Internaţional de Biometeorologie. Acest lucru este cauzat de temperaturile în creştere, ceea ce sugerează faptul că schimbările climatice afectează plantele. 

"Înflorirea timpurie a acestor copaci este doar vârful icebergului reprezentat de un fenomen global care ar putea destabiliza sistemele naturale şi, implicit, economiile naţionale", a explicat Amos Atai, profesor de ştiinţe naturale la Universitatea Chinezească din Hong Kong. 

"Relaţia dintre plante, insecte şi alte organisme s-a dezvoltat în mii sau chiar milioane de ani. Dar în ultimul secol, schimbările climatice au stricat totul şi au perturbat aceste relaţii. Astfel, insectele nu mai au ce mânca din plante, iar plantele nu mai au suficienţi polinatori, agenţi de reproducere. Ecosistemele nu sunt obişnuite cu astfel de fluctuaţii, le cauzează mult stres. Productivitatea ar putea să scadă, iar ecosistemele s-ar putea prăbuşi în viitor. Fermierii reuşesc cu greu să mai prezică anii buni sau anii mai puţin buni. Agricultura a devenit un joc de noroc, pentru că schimbările climatice au dus la schimbări masive în sistemele noastre ecologice", a mai spus Tai. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel