Ciolacu și Ciucă, măsuri pentru economie. Iată lista!

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat noi măsuri pentru români.

Președintele PSD a spus că a discutat cu premierul Nicolae Ciucă despre anumite măsuri care, conform calculelor pe care le-au făcut, vor duce la o economie de peste 5 miliarde de lei.

„Tăiem de la demnitari și ajutăm fermierii români! Vom reduce la jumătate numărul consilierilor de la cabinetele demnitarilor, în timp ce sprijinim achizițiile de alimente de la producătorii români pentru toate instituțiile publice din România! Fie că vorbim de hrana din spitale, de programele destinate elevilor în școli, mâncarea pentru bătrânii și copiii instituționalizați - toate instituțiile publice vor cumpăra doar produse românești de calitate.

Principiile ”lanțului scurt de aprovizionare” vor fi introduse în ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în această săptămână. Fermierii români trebuie sprijiniți în mod direct de stat, la fel cum oamenii din această țară trebuie să aibă acces la produse bune și proaspete!

În același timp, mă bucur că am convenit ca împreună cu premierul Nicolae Ciucă să luăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor în zona publică. Și vom începe chiar de la cabinetele demnitarilor, unde numărul consilierilor va fi redus la jumătate!

De asemenea, vor fi luate măsuri care vor duce la o economie de peste 5 miliarde de lei la buget, după cum urmează:

- Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii cu excepția achizițiilor necesare în sănătate și educație;

- Stoparea achizițiilor de mașini, mobilier și birotică, cu excepția celor pe fonduri europene;

- Stoparea angajărilor la stat;

- Prezența în maximum două consilii de administrație a unei persoane, în conformitate cu recomandările OCDE și jaloanelor din PNRR;

- Limite lunare de cheltuieli pentru fiecare minister în parte, stabilite de Ministerul Finanțelor;

Aceste măsuri alături de cele de reducere a cheltuielilor pe fiecare minister în parte vor aduce o economie însemnată la buget! Astfel ca vor rămâne mai mulți bani pentru investitii și pentru sprijinirea economiei”, a spus Marcel Ciolacu.

VEZI ȘI: Încoronarea Regelui Charles, controversă. Mircea Badea, replică pentru critici: Asta e ceva foarte tare! - https://www.dcnews.ro/incoronarea-regelui-charles-controversa-mircea-badea-replica-pentru-critici-asta-e-ceva-foarte-tare_915308.html

De asemenea, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, anunţă că a decis, împreună cu partenerii de coaliţie, reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor şi îngheţarea angajărilor la stat, ţinându-se cont că învăţământul şi sănătatea au, în continuare, nevoie de personal.

„Am încheiat, împreună cu partenerii de coaliţie, discuţiile pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Am decis să reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri şi servicii, să oprim achiziţiile de autovehicule, de mobilier, precum şi alte cheltuieli neesenţiale ale instituţiilor publice. Vom îngheţa angajările la stat, bineînţeles ţinând cont că învăţământul şi sănătatea au, în continuare, nevoie de personal”, a scris Ciucă, luni, pe Facebook.

El arată şi că s-a stabilit că este necesară o reducere la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental. De asemenea, premierul anunţă că în şedinţa coaliţiei s-a decis introducerea lanţului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu şi de sănătate.

„Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfăşoară în zona de producţie sau în vecinătatea acesteia şi se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producţie agroalimentară. Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. În plus, entităţile publice care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică (cantine şcolare, unităţi militare, cantine spitaliceşti etc.) vor achiziţiona alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite”, a mai scris Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel