Iată de ce ar trebui să consumăm cât mai des ciocolată neagră!
O echipă de cercetători de la Harvard TH Chan School of Public Health a realizat un studiu extins asupra legăturii dintre consumul de ciocolată și riscul de apariție a diabetului de tip 2. Studiul a implicat o analiză pe termen lung a datelor provenite de la 111.654 de asistente medicale din Statele Unite, colectate pe parcursul a 25 de ani.
Rezultatele au arătat că cei care consumă frecvent ciocolată neagră – cel puțin cinci tablete pe săptămână – au un risc redus cu 21% de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu cei care consumă rar sau deloc acest produs. De asemenea, persoanele care consumă ciocolată neagră au arătat o menținere mai constantă a greutății corporale. În schimb, ingestia de ciocolată cu lapte a fost asociată cu creșteri semnificative în greutate. Beneficiile ciocolatei negre sunt puse pe seama flavonolilor, compuși naturali regăsiți și în diverse fructe și legume. Acești nutrienți au fost anterior legați de efecte pozitive asupra metabolismului și de scăderea probabilității de dezvoltare a diabetului, aflăm din Science Alert.
Ciocolata cu lapte și cea albă, care includ cantități semnificative de zaharuri adăugate, nu oferă aceleași avantaje pentru sănătate, deoarece zahărul este recunoscut drept un factor de risc major pentru bolile cardiometabolice. Având în vedere că diabetul afectează în prezent aproximativ 463 de milioane de persoane la nivel global, cu o estimare de creștere la 700 de milioane în următoarele două decenii, aceste descoperiri pot contribui la strategii de sănătate publică.
Totuși, oamenii de știință subliniază importanța derulării unor studii clinice controlate pentru a valida legătura directă dintre consumul de ciocolată neagră și reducerea riscului de diabet de tip 2. Este posibil ca alte variabile, precum obiceiurile alimentare, nivelul de activitate fizică sau alți factori legați de stilul de viață, să influențeze aceste rezultate. Pentru beneficii sporite asupra sănătății este esențial ca ciocolata neagră să fie consumată cu moderație, alegând sortimente cu un conținut redus de zahăr și cu un procent ridicat de cacao.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu