Ciocniri violente în Nordul Kosovo, soldate cu rănirea de civili sârbi și polițiști kosovari

Ciocniri violente în nordul Kosovo, soldate cu rănirea de civili sârbi și polițiști kosovari  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Ciocniri violente în nordul Kosovo, soldate cu rănirea de civili sârbi și polițiști kosovari / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

La frontiera dintre Kosovo și Serbia au avut loc ciocniri între civilii sârbi și polițiștii kosovari.

Ciocniri violente între polițiștii kosovari și civili sârbi în zona de nord a provinciei separatiste sârbe Kosovo. Forțele de ordine au organizat o operațiune de combatere a contrabandei, în cadrul căreia au reținut câțiva sârbi.

Nemulțumiți, mai mulți sârbi au sărit la bătaie, au aruncat cu pietre și au folosit bâte. Drept răspuns, poliţiştii kosovari au ripostat cu gaze lacrimogene. Civilii acuză însă că au fost împuşcaţi, iar un sârb a ajuns la spital grav rănit de un glonț.

Totodată, șase polițiști au fost răniți în urma ciocnirilor. Violențele s-au produs în orașul Mitrovica, în care locuiesc atât sârbi, cât și kosovari. Este cel mai recent incident care tensionează relațiile și așa reci dintre Serbia și provincia separatistă care și-a declarat independența în 2008, potrivit Publika.

Ursula von der Leyen îndeamnă la reconciliere între Kosovo și Serbia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat miercuri Serbia şi Kosovo să depăşească disputa de frontieră în curs de escaladare, şefa executivului UE reiterând angajamentul faţă de negocierile mediate de Bruxelles şi menţionând că, în calitate de cetăţean german, înţelege provocările reconcilierii după un conflict, transmite Reuters.

Trupele NATO şi-au intensificat luni patrulările în Kosovo în apropierea trecerilor de frontieră care au fost blocate de localnici sârbi furioşi din cauza interdicţiei ca autovehiculele cu numere de înmatriculare sârbe să intre în Kosovo.

'Ştiu ce înseamnă să depăşeşti dispute (...) Vin dintr-o ţară care a adus Al Doilea Război Mondial lumii şi care este responsabilă pentru Holocaust', a declarat Ursula von der Leyen la Pristina, cu ocazia unui turneu în regiunea Balcanilor în pregătirea unui summit UE-Balcani programat pe 6 octombrie.

Balcanii de Vest aspiră la aderarea la Uniunea Europeană

Serbia, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord aspiră toate să adere la Uniunea Europeană, dar progresele sunt în impas de când UE s-a angajat în 2003 să admită aceste ţări doar după ce vor întruni toate criteriile de aderare.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, susţinută de SUA, Marea Britanie şi majoritatea statelor din UE, dar Serbia nu a recunoscut-o niciodată, blocând recunoaşterea sa la ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel