Cine ţine scaunele calde în administraţia publică? Iancu Guda: Tinerii nu au loc din cauza "dinozaurilor". Schimbarea vine de sus în jos

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Cum arată lucrurile în România pe piaţa muncii?

Pentru că pensiile în România nu sunt mari iar unii nici nu se pot întreţine din cât le dă statul după o viaţă de muncă, cei mai mulţi preferă să amâne pe cât posibil vârsta pensionării. Sunt multe şi cazurile când "veteranii" din instituţii de stat preferă să ţină postul ocupat în loc să meargă la privat şi să lase cârma, mai departe, generaţiilor care vin din urmă, de multe ori cu pregătire mult mai bună şi cu o mentalitate nouă. O confirmă şi analistul economic Iancu Guda.

"E o categorie importantă, din păcate, pe medie -1820 de lei - pensia în România. Sunt multe situaţii unde, dacă ai şi provocări pe sănătate sau costuri cu locuinţa mai mari, este foarte greu să reuşeşti să te întreţii doar cu o pensie, mai ales dacă ai rămas singur sau nu mai ai partenerul de viaţă alături. Sunt convins că sunt oameni care lucrează după vârsta de pensionare şi pentru a se întreţine. Au nevoie de bani. Problema mai delicată este în sectorul public unde, în continuare, sunt pensionari care rămân pe acele posturi şi încasează de la bugetul public şi salariu şi pensie, lucru care în continuare este constituţional. Nu cred că este normal. Până la urmă, dacă ai o valoare, o expertiză poţi să continui să lucrezi în sectorul privat sau să oferi consultanţă pentru sectorul public. Dar eu ştiu personal cazuri de pensionari care lucrează în continuare la stat fără să fie o somitate sau o valoare.

O să fiu puţin obraznic, dar din cauza "dinozaurilor" tinerii nu au loc în administraţia publică să vină cu o mentalitate nouă. Deloc întâmplător, şi la nivel naţional românii sunt pe locul 2 în Europa, după Grecia, din perspectiva şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani. Avem peste 20% şomaj, media naţională 5,5%. Avem această componentă de nevoie, mai justificată, aş spune eu, pentru pensionarii care continuă să lucreze în sectorul privat. Eu cred că pot fi o valoare ca şi o resursă de experienţă care să fie transferată mai departe generaţiilor tinere. Sunt oameni care au experienţă peste 40 de ani şi care o pot împărtăşi.

Sectorul privat se plânge că tinerii care vin nu sunt pregătiţi. Bine, domnilor, dar voi ce faceţi ca să ajutaţi tinerii să se integreze? Schimbarea vine, în primul rând, prin oameni şi cu ajutorul tehnologiei. Dacă oamenii sunt deschişi la schimbare şi au tehnologie modernă prin care să eficientizeze tot ceea ce fac, putem schimba modul cum se întâmplă lucrurile în sectorul public. Oamenii au o rezistenţă, pentru că unii dintre ei consideră tehnologia un duşman şi consideră că îşi pot pierde locurile de muncă. Trebuie să realizăm că schimbarea vine de sus în jos şi să încurajăm aceste modernizări" a explicat Iancu Guda la Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel