Cine nu bea deloc alcool riscă să sufere de demenţă. Băutorii ocazionali, mai sănătoşi

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Descoperire marcantă despre persoanele care se abțin de la alcool. Într-un articol recent publicat în revista Addiction, cercetătorii au explicat ce au descoperit în urma unei analize aprofundate a relației alcool-demență.

Demența afectează, în general, persoanele în vârstă și pacienții geriatrici. Această afecțiune este clasificată prin numeroase simptome, dintre care unele includ diminuarea cogniției, a memoriei, a atenției, a comunicării, a raționamentului și a percepției vizuale. Mai mult, boala afectează calitatea vieții pacientului și impune sarcini fizice, psihologice, sociale și economice severe. Prevalența globală a demenței a crescut în ultimele două decenii, numărul pacienților cu demență urmând să ajungă la 152 de milioane până în 2050. Deși nu există încă tratamente eficiente pentru demență, s-a demonstrat că anumite comportamente cresc riscul de apariție a acesteia. De fapt, potrivit Comisiei Lancet 2020 pentru prevenirea, intervenția și îngrijirea demenței, până la 40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite sau întârziate dacă ar fi evitați 12 factori de risc distincți.

Potrivit News Medical, consumul excesiv de alcool la mijlocul vieții, de exemplu, poate provoca efecte neurotoxice semnificative asupra creierului. În comparație cu alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, consumul nociv de alcool este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru dezvoltarea demenței. Studiile bazate pe  oameni au raportat rezultate contradictorii în ceea ce privește relația alcool-demență. De exemplu, unele rapoarte sugerează că un consum de alcool ușor până la moderat poate reduce riscul de demență în comparație cu cei care s-au abținut de la alcool. În schimb, potrivit altor studii, consumul de alcool nu are niciun impact asupra riscului de demență.

În ciuda acestor rapoarte diferite, analizele studiilor observaționale bazate pe populație indică faptul că relația alcool-demență are forma unui J. Mai precis, nivelurile scăzute de consum de alcool pot oferi un anumit beneficiu în reducerea riscului de demență, în timp ce consumul excesiv de alcool crește probabil riscul de demență într-o manieră dependentă de doză.

Riscul de demență, mai mare în rândul abstinenților

Un total de 24.478 de persoane au fost incluse în studiul actual, cu o vârstă medie de 71,8 ani la momentul inițial. Dintre aceștia, 58,3% erau femei, iar 54,2% erau băutori actuali. Nici abstinenții pe parcursul vieții, nici băutorii anteriori nu au prezentat un risc diferit de demență, indiferent de sexul, caracteristicile demografice sau clinice. Băutorii moderați au fost asociați cu un risc redus de demență în comparație cu abstinenții de-a lungul vieții. Aceste constatări au fost consecvente în rândul bărbaților și femeilor și în modelele ajustate.

Analiza realizată în rândul băutorilor actuali nu a arătat nicio variație semnificativă a riscului de demență în funcție de cantitatea de alcool consumată. Mai mult, pe baza statutului de consum actual de alcool, nici bărbații, nici femeile nu au prezentat vreo variație în ceea ce privește susceptibilitatea la demență după ajustarea pentru caracteristicile demografice și clinice.

Riscul de demență a fost mai mare în rândul abstinenților de alcool decât în rândul băutorilor ocazionali, ușor-moderați și moderat-încărcați, precum și în rândul bărbaților. În mod notabil, acest rezultat a fost consecvent în rândul subiecților de sex feminin atunci când au fost utilizate modele de risc complet ajustate și concurente. Cu toate acestea, în modelele complet ajustate și în cele ajustate pentru riscul concurent de deces, nu s-a constatat nicio asociere între consumul de alcool și demență în rândul femeilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel