Cine îl înlocuiește pe Andrei Muraru la șefia IICCMER

Teologul Radu Preda urmează să fie numit în funcția de președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Șeful acestei instituții este ales de premierul Victor Ponta. 

Fostul șef al instituției, Andrei Muraru, a demisionat din funcție la începutul lunii martie, ca urmare a ruperii USL. Muraru fusese propus de liberali, explicând că demisionează din "loialitate" față de cei care l-au sprijinit pentru acel post.

În mandatul acestuia IICCMER a lucrat la dosarele a 35 de torționari comuniști. Doi dintre aceștia au ajuns pe mâna procurorilor.

Biroul de Presă al Guvernului confirmă numirea clujeanului Radu Preda în funcţia de director al IICMER. Numirea sa a fost publicată în Monitorul Oficial, potrivit adevarul.ro.

 „Propunerea a venit pe cale oficială. Am analizat-o ca să văd în ce măsură munca de la institut este complementară sau nu cu munca mea de cercetare. Nu numai că e complementară, dar mă şi ajută", a declarat Radu Preda pentru sursa citată.

Potrivit acestuia, IICMER se va concentra în următoare perioadă pe cercetarea în teren, cercetare care să inspire politici educaţionale. În proiectul său de manager, noul director şi-a propus ca informaţiile din teren, de la săpăturile arheologice, să ajungă şi în manualele de istorie pentru ca elevii să îşi cunoscă mai bine trecutul din perioada comunistă.

„Continuitate şi depolitizare sunt cuvintele de ordine. Tot ce s-a început la IICMER se va continua. Am convenit în urma discuţiei cu prim-ministrul ca politicul să fie doar un instrument şi să nu se amestece în cadrul IICMER", adaugă Radu Preda.

Cine este Radu Preda

Radu Preda este teolog român, conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Titular al singurei catedre de teologie socială ortodoxă din România.

Profesor-invitat al Universităţilor din Paris, Florenţa, Hanovra şi Viena. A făcut studii la Bucureşti (licenţă), Heidelberg, Paris şi Roma (pregătirea doctoratului) şi la Salonic (post-doctorat).

În prezent, Radu Preda este Director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase (INTER), Cluj-Napoca. Membru în Consiliul de Administraţie al Gesellschaft für Ostkirchenrecht, Viena.

Membru în Consiliul de Administraţie al European Forum of Orthodox Schools of Theology, Bruxelles. Cele mai recente cărţi: Comunicare fără comuniune.

Studii social-teologice (Theologia Socialis 23), Eikon, Cluj-Napoca, 2012. Binele comun. Repere social-creştine (Democraţia Creştină 7), Curtea Veche, Bucureşti, 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel