Cine este Suleiman Kerimov, prietenul lui Putin și al lui Kadîrov care s-a trezit cu active de peste un miliard de dolari, înghețate de SUA

Cine este Suleiman Kerimov, prietenul lui Putin și al lui Kadîrov care s-a trezit cu active de peste un miliard de dolari, înghețate de SUA / Foto: Captură video Youtube newa.com.au
Cine este Suleiman Kerimov, prietenul lui Putin și al lui Kadîrov care s-a trezit cu active de peste un miliard de dolari, înghețate de SUA / Foto: Captură video Youtube newa.com.au

SUA a îngheţat activele de peste un miliard de dolari ale oligarhului rus Suleiman Kerimov.

Un oligarh rus rămâne fără miliarde de dolari. Trezoreria americană a anunţat joi îngheţarea unor active în valoare de peste un miliard de dolari aparţinând unei companii înregistrate în SUA, dar care aparţine de fapt oligarhului şi politicianului rus Suleiman Kerimov, relatează AFP. Acesta este era deja sancţionat de Washington chiar de dinaintea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, transmite Agerpres.

O investigaţie a autorităţilor americane a relevat că Suleiman Kerimov a folosit o serie complexă de structuri legale şi de interpuşi pentru a-şi disimula interesele în Heritage Trust, o companie cu sediul în statul american Delaware, stat care este fieful preşedintelui Joe Biden şi are un regim fiscal foarte avantajos pentru societăţile comerciale, atrăgând astfel numeroase companii străine.

Miliardarul Karimov se regăseşte din 2018 pe lista de sancţiuni a SUA pentru presupuse fapte de spălare de bani, iar în prezent se numără şi printre oligarhii ruşi sancţionaţi de UE după agresiunea rusă asupra Ucrainei.

Cine este Suleiman Kerimov

Suleiman Abusaidovici Kerimov este un politician născut în Rusia care are legături strânse cu guvernul lui Vladimir Putin din Rusia, precum și cu Ramzan Kadîrov, liderul cecen, scrie Wikipedia.

Oligarhul intrat în politică în anii '90. Până în 1999, el a câștigat controlul asupra Nafta Moskva, un fost comerciant de petrol de stat. În anii 2000, Kerimov a obținut împrumuturi de miliarde de dolari de la mari bănci de stat rusești, precum Sberbank și VTB. Prin aceste împrumuturi, el a devenit un acționar major în Gazprom și Uralkali, precum și în Sberbank. Până în 2008, averea lui a crescut la 21 de miliarde de dolari, iar până în 2022, a scăzut la 11 de miliarde de dolari.

Din 2008, Kerimov a reprezentat Republica Daghestan în Consiliul Federației Ruse. În aprilie 2018, el a fost pus sub sancțiuni de către Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite. În urma invaziei ruse a Ucrainei din 2022, Kerimov a fost sancționat ca oligarh rus apropiat de președintele Putin, de către SUA, Regatul Unit și UE, la 15 martie 2022.

Fiul lui Kerimov, Said Kerimov, a demisionat din consiliul de administrație al Polyus Gold în aprilie 2022, iar familia și-a vândut participația din companie în valoare de 6,3 miliarde de dolari, renunțând la poziția de acționar majoritar al Polyus Gold.

Kerimov a cumpărat clubul de fotbal Anzhi Makhachkala în 2011. Clubul l-a cumpărat pe Samuel Eto’o, făcându-l cel mai bine plătit jucător din lume. Totuși, în 2013, Kerimov a redus drastic și brusc finanțarea echipei, determinând o vânzare de jucători.

Suleiman Kerimov, unul dintre cei mai bine ascunși oligarhi ruși

Revista Forbes îl descrie pe Kerimov drept unul dintre cei mai ascunși ​​miliardari ruși și spune despre el că nu a acordat niciun interviu în cei peste 20 de ani în afaceri.

Moscow Times l-a citat pe un fost editor adjunct al Forbes Rusia, Kirill Vishnepolsky, că l-a descris pe Kerimov drept un "rus Warren Buffett" pentru un stil de investiții la fel de isteț.

Un bancher senior din Moscova ar fi spus despre Kerimov: "Uneori este dificil să vorbești cu el. El este întotdeauna cu câțiva pași înaintea ta. Pentru străini, este aproape imposibil, chiar și cei obișnuiți cu mediul rusesc. El este foarte rapid și creativ, într-un sens în care îi vin idei care nu vin altor oameni”.

Kerimov a folosit pe scară largă efectul de levier pentru investițiile sale, potrivit finanțatorilor și bancherilor activi în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel