Cine este Liz Truss, femeia care i-a luat locul lui Boris Johnson de la șefia Partidului Conservator din Marea Britanie

Cine este Liz Truss, femeia care i-a luat locul lui Boris Johnson de la șefia Partidului Conservator din Marea Britanie / Foto: Facebook Liz Truss
Cine este Liz Truss, femeia care i-a luat locul lui Boris Johnson de la șefia Partidului Conservator din Marea Britanie / Foto: Facebook Liz Truss

Află în articol cine este Liz Truss, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie.

Liz Truss urmează să devină următorul prim-ministru al Marii Britanii după ce a câștigat concursul pentru înlocuirea lui Boris Johnson în funcția de lider al Partidului Conservator, scrie BBC. Dar de unde a venit și ce o face să câștige?

Liz Truss a avut o adevărată călătorie politică. Totul a început la vârsta de șapte ani, atunci Liz Truss a jucat rolul lui Margaret Thatcher în alegerile generale simulate de școala ei. Spre deosebire de prim-ministrul care a câștigat cu o un scor detașat în anul 1983, Liz Truss nu a strâns nici măcar un vot atunci.

Liz Truss a povestit despre acel moment din copilăria sa "M-am agățat de orice șansă și am avut un discurs emoționant, dar m-am ales cu zero voturi. Nici măcar eu nu m-am votat".

Poate că nu este un nume la fel cunoscut ca predecesorul ei, și nici nu a fost prima alegere a parlamentarilor conservatori pentru a-l înlocui pe Boris Johnson, dar promisiunea ei de a reveni la valorile conservatoare fundamentale - reducerea taxelor și micșorarea rolului statului - s-a dovedit a fi exact ceea ce doreau să audă membrii de partid, care au avut ultimul cuvânt în decizia numirii omului care îi va lua locul lui Johnson.

VEZI ȘI: Liz Truss, noua șefă a Partidului Conservator din Marea Britanie

Cine este Liz Truss

Mary Elizabeth Truss s-a născut în Oxford, în 1975. Tatăl ei a fost profesor de matematică, iar mama a fost asistentă medicală.

Atun când când era mică, mama ei participa la marșuri pentru Campania de Dezarmare Nucleară, organizație care s-a opus vehement deciziei guvernului Tatcher de a permite instalarea focoaselor nucleare americane la RAF Greenham Common. Atunci când avea patru ani, Liz Truss și familia ei s-au mutat în Paisley, în vestul Glasgow (Scoția). Mai târziu, familia s-a mutat la Leeds, unde Liz Truss a urmat o școală de stat - Roundhay.

Când a crescut, Liz Truss a mers la Universitatea Oxford, unde a studiat filosofia, politica și economia și chiar s-a implicat în politică, inițial pentru democrații liberali. La o conferință a partidului, din 1994, ea s-a declarat a fi în favoarea abolirii monarhiei: "Noi, democrații liberali, credem în oportunități pentru toți. Nu credem că oamenii s-au născut ca să conducă".

Când a trecut Liz Truss de partea conservatorilor

Atunci când învăța la Oxford, Liz Truss și-a schimbat concepțiile și s-a mutat de partea conservatorilor. Totuși, după ce a absolvit, a muncit întâi drept contabil pentru Shell și pentru Cable&Wireless. În anul 2000 s-a căsătorit cu un coleg, contabil și el, Hugh O'Leary, alături de care are acum doi copii.

În 2001, Liz Truss a candidat din partea conservatorilor pentru Hemsworth, la alegerile generale, dar a pierdut. A suferit o altă  înfrângere și în 2005. În anul 2006 a fost aleasă consilier la Greenwich, iar din 2008 a lucrat și pentru un institut de politică de centru-dreapta. În anul 2010, liderul conservator David Cameron a pus-o pe Liz Truss pe lista candidaților cu prioritate pentru alegerile din acel an. Ea a fost selectată să candideze pentru South West Norfolk, o circumscripție pe care a reprezentat-o în Camera Comunelor a Parlamentului, după ce a câștigat alegerile cu peste 13.000 de voturi.

În 2012 a reușit să intre și în guvern, ca secretar de stat în Ministerul Educației, iar în 2014 a fost secretar de stat în Ministerul Mediului. În 2019, atunci când Boris Johnson a devenit premier, ea a fost mutată în funcția de secretar pentru comerț internațional. Ulterior, în 2021, Liz Truss a preluat funcția de ministru de Externe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel