Cine este judecătorul Ioana Bogdan a cărei recuzare este cerută de Năstase

ioana bogdan
ioana bogdan

Judecătorul Ioana Bogdan de la ÎCCJ a făcut parte din completul  care l-au condamnat pe Adrian Năstase  la doi ani de închisoare în Dosarul Calității.De la judecător de tribunal, la șefia Inspecției Judiciare din CSM și consilier al lui Daniel Morar, judecătorul Ioana Bogdan a reușit în final să ajungă la Înalta Curte de Casație și Justiție, o ascensiune ce-i drept fulminantă în sistemul judiciar din România.

Judecatoarea Ioana Bogdan a intrat în magistratură în 1998 când a fost numită procuror la Parchetul de pe lângă Judecatoria Sectorului 3. Între anii 2000-2003, a activat ca judecător la Judecătoria sectorului 3, din 2004 a promovat la Tribunalul București. În perioada 2006-2009 a deținut funcția de inspector în cadrul Inspecției Judiciare de la CSM.

În mai puțin de un an de la ajungerea la Inspecția Judiciară, deși nu avea nici 10 ani vechime ca magistrat, Ioana Bogdan a devenit conducătorul acestei instituții. În timpul mandatul său, atât ca inspector simplu, cât și ca șef al inspecției, Bogdan a demonstrat că a înțeles perfect rolul său: niciun magistrat nu trebuie sancționat, scrie ziuanews.ro.  Într-un raport întocmit de Direcția pentru Afaceri Europene a CSM, din iulie 2007, pe vremea când Ioana Bogdan conducea Inspecția, se menționa că, din cele 2.500 de memorii transmise de justițiabili, în care era reclamată exercitarea funcției, de către anumiți magistrați, cu rea-credință ori gravă neglijență, doar în 2 cazuri s-a dispus cercetarea disciplinară a 2 judecători. Ambele lucrări au fost însă clasate.

 Din consiliera lui Morar, judecător în dosarele lui Adrian Năstase

 Din septembrie 2009 și până în noiembrie 2010, Ioana Bogdan a fost detașata la DNA, la cererea lui Daniel Morar,  unde a deținut funcția de consilier al procurorului șef al DNA. Cererea  unui judecător, sau acordul acestuia, de a consilia un procuror, până la momentul Ioana Bogdan - Daniel Morar, a fost un lucru aproape nemaiîntâlnit în sistemul judiciar românesc.

După un an și două luni, Ioana Bogdan nu mai vrea să fie consilieră a lui Daniel Morar și se înscrie pentru un interviu de promovare la ÎCCJ, susținut la CSM. În noiembrie 2010, prin hotărârea 995 a Plenului CSM, condus de judecătoarea Florica Bejinaru, Ioana Bogdan este numită judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Unul din voturile din Plen a fost al lui Anton Pandrea, președinte al Secției Penale a ÎCCJ, același care, după ajungerea Ioanei Bogdan la instanța supremă, a luat-o sub aripa sa și a plantat-o direct în două dosare ale lui Adrian Năstase, modificând fără nicio justificare completele de judecată, mai scrie ziuanews.ro.

 Ioana Bogdan a fost recuzată de Adrian Năstase atât în dosarul Trofeul Calității, căt și în dosarele Mătușa Tamara și Zambaccian. Fostul premier a acuzat, în permanență, legăturile directe ale judecatoarei Ioana Bogdan cu șeful DNA, Daniel Morar. De altfel, și după pronunțarea sentinței în Trofeul Calității, Adrian Năstase a declarat că "judecatoarea Ioana Bogdan a acționat în favoarea DNA”.

Maestrul Dan Cazacu, avocatul lui Năstase a susținut că judecatorul Ioana Bogdan, promovată  la instanta supremă din functia de consilier a procurorului șef al DNA, Daniel Morar, nu are dreptul legal să judece cazul lui Năstase, după cum procurorii sau judecătorii care intră în avocatură au interdicție, timp de doi ani, să pună concluzii la instanțele sau parchetele unde au activat.

În declarația de avere, judecătoarea Ioana Bogdan menționează un apartament și venituri de 137 000 lei.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel