Ce este ISIS-K, grupul terorist care a amenințat cu un atac pe aeroportul din Kabul

Cine este ISIS-K, grupul terorist care a amenințat cu un atac pe aeroportul din Kabul / Foto: Pixabay
Cine este ISIS-K, grupul terorist care a amenințat cu un atac pe aeroportul din Kabul / Foto: Pixabay

Vezi în articol ce este ISIS-K, grupul terorist care a amenințat cu un atac pe aeroportul din Kabul.

O explozie puternică a avut loc joi, la una dintre intrările în aeroportul din Kabul. Se pare că numeroase persoane au fost rănite în urma unui atac sinucigaș. Forțele occidentale aveau informații că la aeroport urmează să se producă un atac terorist. Atacul nu a fost revendicat și a fost confirmat de Pentagon, potrivit Mediafax, care citează CNBC. Totuși, în cursul zilei de astăzi presa americană a scris despre o amenințare venită din partea ISIS-Khorasan, o grupare teroristă din Afganistan.

"O amenințare din partea ISIS-K împiedică eforturile de evacuare de pe aeroportul din Kabul, pe măsură ce timpul pentru salvarea americanilor și a afganilor disperați să fugă expiră rapid,", informa astăzi CNN, cu aproximativ 16 ore înainte de atacul de la aeroport.

Mai multe state avertizaseră în cursul zilei de astăzi asupra unui risc crescut de atac terorist la aeroportul internațional din Kabul și le-au cerut cetățenilor să evite călătorii în zona respectivă. Australia, SUA și Marea Britanie au emis alerte pentru cetățeni, în timp ce oamenii care erau în afara zonei aeroportului fuseseră deja avertizați să plece imediat din regiune.

VEZI ȘI: ATAC cu bombă pe aeroportul din Kabul. Bogdan Chirieac: Atât valorează un acord cu talibanii! Se vor întâmpla non-stop

Cine este ISIS-K

ISIS-Khorasan este o ramură a grupului terorist care a apărut în Siria și Irak. Deși există afiliații în ceea ce privește ideologia și tactica, profunzimea relației în ceea ce privește organizarea, comanda și controlul nu a fost stabilită niciodată în totalitate.

 Oficialii serviciilor secrete americane au declarat anterior pentru CNN că ISIS-K include ”un număr mic de jihadiști veterani din Siria și alți luptători teroriști străini”, spunând că SUA identificaseră 10 până la 15 dintre agenții de top ai grupului din Afganistan. Numele grupului provine din terminologia sa pentru zona care include Afganistan și Pakistan: „Khorasan”. 

Inspectorul general pentru Afganistan din cadrul Departamentului Apărării SUA (SIGAR) a declarat într-un raport pentru lunile aprilie-iunie a acestui an că „ISIS-Khorasan a exploatat instabilitatea politică și creșterea violenței în trimestrul respectiv, atacând țintele și infrastructurile sectare ale minorităților pentru a răspândi teamă și de a evidenția incapacitatea guvernului afgan de a oferi o securitate adecvată ".

ISIS-K a format celule în Kabul care au efectuat o serie de atacuri sinucigașe devastatoare în și dincolo de capitala afgană din 2016 încoace. În luna mai a acestui an, ISIS-K a atacat o școală pentru fete din Kabul și a ucis cel puțin 68 de persoane, rănind peste 165, majoritatea dintre ele fete, conform unei evaluări a Agenției de Informații pentru Apărare citată de inspectorul general. Iar în iunie, cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte 16 rănite într-un atac asupra organizației de caritate britanico-americane HALO Trust. ISIS-Khorasan și-a asumat responsabilitatea pentru asaltul asupra taberei din nord-estul provinciei Baghlan.

Grupul și-a consolidat prezența în estul Afganistanului în ultimii ani, în special în provinciile Nangahar și Kunar. În august anul trecut, grupul a atacat închisoarea principală din Jalalabad, capitala Nangahar, într-un efort de a elibera zeci de susținători care fuseseră capturați de armata și poliția afgană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel