Cine este copilul tău? Un posibil răspuns…

Educația astăzi este una dintre cele mai dificile probe ale vieții pe care trebuie să le treacă un părinte. În aparență totul este foarte simplu: trăiți zi de zi cu copilul și probabil că ați învățat deja „cum se face”. Oare așa să stea lucrurile? întreabă profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București. 

Probabil că abordarea de mai devreme este un pic simplistă, nuanțele sunt mult mai multe. Copilul de astăzi se naște și crește într-o lume aparte, o lume pe care tehnologia și-a pus amprenta într-un mod hotărâtor. Relația noastră cu el este schimbată, relația lui cu societatea în ansamblu este alta decât cea pe care am avut-o noi atunci când eram copii.

Copilul de astăzi este mai deștept decât noi – spun studiile – dar are mai puțină răbdare, posedă o anumită superficialitate, este manipulativ și crede că totul i se cuvine. Recunoașteți câteva din caracterisiticile propriului copil?

Barlow în 1996 observa prea bine că lumea noastră nu se mai potrivește cu lumea lor. În Declarația de Independență a Spațiului Virtual spunea: „Facem o lume în care oricine este binevenit, fără privilegii sau prejudecăți legate de rasă, putere economică, forță militară sau regiunea în care s-a născut.. o lume în care oriunde, oricine își poate exprima părerile, fără teama de a i se impune să tacă sau să fie obligat să se conformeze. Sunteți înspăimântați de copii, luând în calcul faptul că ei se nasc într-o lume în care voi sunteți imigranți.”

O lume a libertății absolute – cum este cea virtuală – nu putea să conducă decât la un astfel de profil: persoane optimiste și orientate spre lucrul în echipă (Howe și Strauss, 2003) – unele lucrări vorbesc chiar de viitoarea „generație măreață”. 

Vezi continuarea pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel